CRTAJ I KLIKAJ!

Ponukani situacijom u kojoj se trenutno cijeli svijet nalazi, uzrokovanom nemilosrdnim virusom, Muzej likovnih umjetnosti, kao i brojni muzeji diljem svijeta, radi na tome kako bi svojim posjetiteljima i dalje omogućio sudjelovanje u radionicama, barem onim virtualnim. Prošli je tjedan Muzej pozvao sve zainteresirane reinterpretirati autoportet Brune Bulića u likovnoj tehnici po izboru ili se fotografirati s maramama, po uzoru na sam autoportret. Zadatak je bio vezan za izložbu koja je trenutno aktualna online, autorska izložba višeg kustosa mr.sc. Daniela Zeca pod nazivom Autoportreti iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti. Autoportreti su ujedno i prva u ciklusu velikih tematskih izložbi do sada neobrađenih tema, kojima bi se na smislen način sustavno obradila, revalorizirala i prezentirala djela iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti, s dugoročnim ciljem sveobuhvatne obrade muzejskoga fundusa, i konačno, stalnog postava u novoj zgradi Muzeja čiju izgradnju očekuju u skoroj budućnosti. Upravo ta izložba inspiracija je za novu radionicu ciklusa CRTAJ I KLIKAJ!

Zadatak je nacrtati, fotografirati, naslikati, izmodelirati, snimiti video heroja koji se, bez obzira na okolnosti i situaciju u kojoj se svi nalazimo, brinu za nas svakodnevno, s kratkim opisom koga ste odabrali i zašto. Radovi se mogu poslati do petka, 16. svibnja u inbox muzejskog facebooka ili na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pokažite nam svoje heroje!

 

ONLINE RADIONICA - BRUNO BULIĆ

Muzeji su, kao i mnogobrojna druga mjesta u kulturi, mjesta susreta, okupljanja, razgovora, međutim prvi puta u povijesti osnivači muzeja su donijeli odluke o zatvaranju istih, bez naznaka kada će to stanje završiti. „Krivac“ ovakvom stanju je pandemija korona virusa, COVID-19, no muzeji, kazališta, arhivi i ostale institucije u kulturi ostale su dostupne svojim posjetiteljima i ljubiteljima umjetnosti i to kroz virtualne prikaze izložbi, snimke predstava, koncerata… Kako bismo našim posjetiteljima, kolegama i stručnim suradnicima omogućili nastavak obogaćivanja svakodnevice umjetničkim djelima prebacili smo se u digitalno okruženje, odnosno na web stranicu i društvene mreže. Kustosi su promptno pripremili dva programa s kojima Vas upoznajemo, jedan od njih je prijedlog stalnog postava, budući da smo prije izvjesnog vremena ishodili građevinsku dozvolu za novo krilo zgrade, stoga su se radovi oko stalnog postava zahuktali i prije nego smo, zbog sigurnosti naših posjetitelja morali zatvoriti svoja vrata. Isti razlog primorao nas je i na odgodu otvorenja izložbi, tako da je drugi set umjetnina koje možete pratiti uvid u izložbu Autoportreti autora mr.sc. Daniela Zeca, višeg kustosa.

No, naši posjetitelji ostali su bez još nekih zanimljivih sadržaja poput vodstava, predavanja i radionica, stoga ćemo u narednom periodu organizirati nekoliko akcija u koje će se naši posjetitelji moći uključiti online. Dakle, prvi zadatak koji stavljamo pred našu publiku je proučavanje autoportreta autora Brune Bulića. Detaljnije podatke o autoru, tehnici i samoj slici možete pogledati na linku.

Pozivamo sve zanteresirane kreativce da svoje vrijeme prikrate crtanjem ili slikanjem ovog autoportreta u kojem god mediju žele, odnosno onom u kojem se najbolje snalaze ili ga imaju pri ruci. Također, pokrećemo još jedan poziv inspiriran ovim autoportretom iz 1950. godine. Naime, na slici uočavamo zanimljiv žuti šal – maramu, pa vas pozivamo da nam pošaljete fotografije s maramama koje su vam drage.

Sve radove možete slati u inbox muzejskog facebooka ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Radove primamo do petka 1.svibnja, a za vikend ćemo vas obradovati online galerijom prikupljenih radova na Facebook stranici Muzeja.

 

 

 DSC2875 800x600