Izložbeni program: 2021.

image
Prosinac 2020. - ožujak 2021.

Slavonski biennale je žirirana izložba koja se od 1968. godina održava u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti. Predstavljajući slikarstvo, kiparstvo, grafiku i multimedijalne umjetnost, biennale je najznačajnija žirirana skupna izložba u regiji. Kroz koncepcijsku evoluciju manifestacije Slavonski biennale i uzimajući u obzir raznovrsnost medija umjetničkog djelovanja i pristupa, nastojanje je bilo markirati odmak od uloge tradicionalne smotre likovnih umjetnosti sa jasno koncipiranim ciljem povezivanja u komunikacijske sisteme suvremenosti.
image
Ožujak - lipanj 2021.

Gostujuća izložba Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj projekt je Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Bavi se stripom kao fenomenom tzv. devete umjetnosti predstavljajući povijest, razvoj i najvažnije predstavnike stripa u Hrvatskoj, s popratnim autorima stripa iz regije i svijeta. Izložba je koncipirana kroz deset tematskih cjelina koje sadrže 50 autora i autorica te ukupno 500 radova. Cilj izložbe je prezentirati strip kroz umjetničku i medijsku formu, pojasniti pitanje autorstva i suradnji te ukazati na povezanost stripa i grafičkog dizajna, ilustracije, slikarstva i fotografije.
image
Srpanj - rujan 2021.

Izložba budimskog slikara Matije Žeravića (1702-1771), autorice Zsuzsanne Korhecz Papp, muzejske savjetnice i restauratorice Gradskog muzeja Subotica, je izložba koju Muzej likovnih umjetnosti prenosi iz Gradskog muzeja Subotica, a nakon osječkog gostovanja bit će prezentirana i u Budimpešti. Dugogodišnja ugodna suradnja Muzeja likovnih umjetnosti i Gradskog muzeja Subotica ovom će izložbom biti upotpunjena i izdavanjem zajedničkog kataloga/monografije ovog slikara. Ovom je izložbom po prvi puta objedinjen opus ovoga slikara i kao takav prezentiran javnosti također po prvi puta.
image
Srpanj - rujan 2021.

Među pripadnicima mlađe generacije umjetnika i umjetnica stasalih na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu zadnjih desetak godina ističe se grupacija čiji se stvaralački izričaj veže uz – u međuvremenu vrlo disparatan i nimalo samorazumljiv - pojam apstrakcije. U postmedijalno doba sveprisustva slika, kada jedna od vodećih teorijskih paradigmi postavlja pitanje o tome što slike žele, ovi mladi umjetnici prihvaćaju izazove temeljnih određenja slike, slikovnosti i vizualnosti motivirani nasljeđem koje su ostavili pioniri apstrakcije.

image
Goran Fruk – samostalna izložba
Rujan - prosinac 2021.

Izložba je potaknuta donacijom devet slika koje je umjetnikova obitelj poklonila Muzeju likovnih umjetnosti 2018. godine. Predstavljat će Frukovo stvaralaštvo, do sada neprikazano u Osijeku, u kontekstu pluralizma ranog postmodernističkog razdoblja i post-konceptualne umjetničke prakse 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Umjetnikovo spajanje klasičnih slikarskih materijala s onim iz drugih sfera života i koji su u određenom smislu oblikovali likovnost modernizam poslijeratnog vremena, u Frukovom se radu manifestira kao istraživanje granica slike kao ultimativnog umjetničkog objekta
image
Akvizicije u fundusu MLU 2016-2021
Rujan - prosinac 2021.

Izložba koja tradicionalno svakih pet godina predstavlja i postava umjetničku građe koja je ušla u Muzej tijekom proteklih pet godina. Ovaj prikaz predstavlja veliki broj umjetnina koje je muzej pribavio u različitim oblicima: otkupom, darovnicom umjetnika, darovnicom obitelji ili nasljednika umjetničke ostavštine te sličnim. Na ovo izdanje Akvizicija gledamo kao rezime kustoskog tima MLU-a na što sve imamo i što još želimo, pri tome imajući na pameti budući stalni postav te očekivano proširenje muzejskog i izlagačkog prostora.
image
Peter Pjer Weisz: Putovanja… Susreti… Mostovi…
Prosinac 2021. - veljača 2022.

Izložbom će se predstaviti lik i djelo Petera Pjera Weisza, Židova odraslog u Osijeku, školovanog u Zagrebu i Parizu, onoga koji nema stalnu adresu i koji pronalazi put kući. Weiszovo slikarstvo je progresivno i kao takvo upečatljivo, lako razumljivo, blisko običnom čovjeku. Ponosan na svoju osječku mladost, izložbom će se vrednovati njegovo mjesto i značenje na osječkoj likovnoj sceni. Preko Weiszovog slikarstva upoznat ćemo se s drugim hrvatskim svremenicima poput Vatroslava Kuliša, Dalibora Jelavića i dr., u čijim su umjetnostima zastupljeni elementi apstraktnog ekspresionizma.

ARHIVA IZLOŽBI

Arhiva - kronološki

Arhiva - abecedno