Izložbeni program: 2022.

image
Rujan 2021. - veljača 2022.

Izložba koja tradicionalno svakih pet godina predstavlja umjetničku građu koja je ušla u Muzej tijekom proteklih pet godina. Ovaj prikaz predstavlja veliki broj umjetnina koje je muzej pribavio u različitim oblicima: otkupom, darovnicom umjetnika, darovnicom obitelji ili nasljednika umjetničke ostavštine te sličnim.
image
Prosinac 2021. - veljača 2022.

Izložbom će se predstaviti lik i djelo Petera Pjera Weisza, Židova odraslog u Osijeku, školovanog u Zagrebu i Parizu, onoga koji nema stalnu adresu i koji pronalazi put kući. Weiszovo slikarstvo je progresivno i kao takvo upečatljivo, lako razumljivo, blisko običnom čovjeku. Ponosan na svoju osječku mladost, izložbom će se vrednovati njegovo mjesto i značenje na osječkoj likovnoj sceni.
image
Veljača - lipanj 2022.

Mrtva priroda iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti treća je izložba iz ciklusa velikih tematskih izložbi neobrađenih tema kojom se istodobno obrađuje, istražuje, revalorizira i prezentira bogati fundus Muzeja likovnih umjetnosti. U fundusu MLU-a nalazi se 119 djela koja pripadaju tematici mrtve prirode.
image
Ožujak 2022.

Uslijed trenutnih društveno-ekonomskih događaja, DAB u 2021. izmješta svoj pogled prema unutra – povratkom prema izvoru. Vrijeme nesigurnosti, nestalnosti, stalnih promjena neprestano testira naše mogućnosti transformacije i prilagođavanja. Stoga u ovim izazovnim vremenima postavljamo pitanje čemu nas voda može poučiti?
image
Travanj - svibanj 2022.

Biennalna izložba Photo Graz nudi uvid u kreativne radove štajerskih fotografa u organizaciji udruge Kulturvermittlung Steiermark. Odabrani radovi obrađuju aktualne, društveno relevantne teme - pitanja u vezi s kulturom, identitetom i našom percepcijom stvarnosti.

image
Srpanj - rujan 2022.

Miran Blažek, dobitnik nagrade Vlastimir Kusik s 27. slavonskog biennale-a iz 2020. godine, postavit će samostalnu izložbu koja problematizira pojam umjetničkog izričaja apstraktne provenijencije, odnosno semantiku fizičkog i mentalnog shvaćanja prostora. Predstavlja novi ciklus radova u nastavku na rad za koji je umjetnik nagrađen na slavonskom biennale-u.
image
Srpanj - studeni 2022.

Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike utemeljen je 1980. g. kada je i prvi puta održan u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku. Likovna je to manifestacija koja svake treće godine predstavlja publici radove domaćih umjetnika koji se ostvaruju na području medaljerstva i male plastike.
image
Rujan - listopad 2022. Nagrada MLU na Salonu mladih 2020. odnosi se na video rad Are you sure you want to leave the game? U radu razvija koncept i ideju međusobne povezanosti i isprepletenosti fizičkog i digitalnog okruženja mladih danas. Na osječkoj izložbi želja joj je zaokružiti tu temu kroz tri video rada i jednu kolaborativnu prostornu instalaciju (KPI).
image
Studeni 2022.

Izložbom se predstavlja projekt "Zajednički fotografski narativi" - koji okuplja niz udruga i institucija sa svrhom održavanja višegodišnjih aktivnosti posvećenih fotografiji u 20. st. U sklopu osječke izložbe planirana je jedna prostorija posvećena osječkoj fotografskoj baštini. Poseban naglasak stavit će se na ostavštinu slavnog Nikole Szegea i njegov doprinos na razvitak pojma umjetničke fotografije te njegova djelatnost kroz osječki fotoklub.
image
Prosinac 2022.

Slavonski biennale je žirirana izložba koja se od 1968. g. održava u MLU. Predstavljajući slikarstvo, kiparstvo, grafiku i multimedijalne umjetnosti, biennale je najznačajnija žirirana skupna izložba u regiji. S 28. izdanjem ove manifestacije nastavljamo propitivanje pozicije i uloge suvremene umjetnosti danas i u perspektivi budućnosti kroz naslovni i tematski okvir „Nova paradigma sreće“

ARHIVA IZLOŽBI

Arhiva - kronološki

Arhiva - abecedno