Izložbeni program: 2019.

image
Veljača – ožujak 2019.
Otvorenje: 28. 2. 2019.
Félix Nadar (1820.-1910.), francuski fotograf i karikaturist,jedan od pionira umjetničke fotografije. Njegov fotografski opus sastoji se mahom od portreta njegovih suvremenika, prijateljevao je s raznim umjetničkim grupacijama i, s vremenom, proširio krug poznanika na pariške intelektualce, slikare, kipare, znanstvenike, pisce, glumce, državne službenike.
image
Ožujak – travanj 2019.
Otvorenje: 1. 3. 2019.
U novoj seriji fotografija naziva Izlozi Darko Bavoljak prikazuje napuštene zagrebačke izloge, prostore propalih dućana i obrta i tako i sam stvara memorije prošlog, izgubljenog, možebitno i boljeg vremena na domaćem prostoru poharanom tranzicijom, lošim gospodarenjem ili pak možda samo već spomenutom neizbježnom mijenom.
image
Ožujak– lipanj 2018.
Otvorenje: 28. 3. 2019.
Kolekcija Vugrinec jedna je od najatraktivnijih privatnih zbirki hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća, među kojima se nalaze i brojna remek-djela. Sadrži neka od najboljih djela Bele Čikoša Sesije, Celestina Medovića, Oskara Hermana, Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Emanuela Vidovića, Marina Tartaglie, ali i skulpture Roberta Frangeša Mihanovića, Ivana Meštroviće, Frane Kršinića...
image
travanj – lipanj 2019.
Otvorenje: 18. 4. 2019.
Ciklus Crtovlja je niz izravnih (intervencija raznobojnim olovkama) i neizravnih crteža (frotaža i ponekog kolaža) na notnom papiru te reminiscencijama na Paula Kleea, Maxa Ernsta i Villarda de Honnecourta.“
image
Lipanj 2019.
Otvorenje: 13. 6. 2019.
Izložbom Hommage V. K. odaje se počast u svibnju 2018. godine tragično preminulom kustosu Muzeja likovnih umjetnosti Vlastimiru Kusiku. Izložba obuhvaća radove neoavangardnih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća te djela umjetnika suvremene hrvatske i posebno osječke likovne scene od 1980-ih do danas.

image
Vlatka Škoro
Rujan - studeni 2019.
Otvorenje: 12. 9. 2019.
Vlatka Škoro rođena je 1987. godine u Osijeku gdje i prima prvu umjetničku izobrazbu. Godine 2010. magistrirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Stjepana Gračana. Godine 2018. doktorirala je na Poslijediplomskom doktorskom studiju Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je Erste Grand prix nagrade (2010.). Početkom rujna ove godine samostalno izlaže u MLU gdje će posjetitelji po prvi puta moći upoznati Vlatkinu neobičnu družinu – Eru, divovskog mravojeda Marina, kozu Nensi i ljenjivca Gimnastičara.
image
XIII. Memorijal Ive Kerdića
Rujan –studeni 2019.
Otvorenje: 19. 9. 2019.
Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike jedinstvena je izložbena manifestacija, na nacionalnoj razini, s respektabilnom tradicijom dugom trideset i osam godina (prva izložba upriličena je u Osijeku i u Zagrebu 1980.), koja se bavi medaljom i malom plastikom kao likovnom vrstom i fenomenom, prezentirajući medaljersku baštinu i hrvatsko suvremeno medaljerstvo i malu plastiku.
image
Vedran Perkov
Studeni 2019.
Otvorenje: 21. 11. 2019
U svojem radu Vedran Perkov se služi lako dostupnim materijalima poput gipsa, kartona ili folija, te njima na području fikcije stvara objekte i prostorne instalacije, koji sugeriraju upotrebne, poznate i moguće predmete i prostore. Izložba u Muzeju likovnih umjetnosti se sastoji od 5 ambijentalnih instalacija/radova – svaki rad zauzima po jednu prostoriju izložbenog prostora te je jedna u vanjskom prostoru, na pročelju muzeja gdje se inače postavljaju baneri za najave izložbi.
image
Juraj Dobrović
Studeni 2019.
Otvorenje: 23. 11. 2019.
Izložba predstavlja presjek cjelokupnog opusa Jurja Dobrovića, od 60-ih godina i 70 godina 20. stoljeća, kada je ovaj umjetnik imao važnu ulogu u Novim tendencijama, međunarodnom umjetničkom pokretu nastalom u Zagrebu, s kojim je Hrvatska 1960-ih godina postala jedno od važnih središta suvremene umjetnosti, pa sve do umjetnikovih kasnijih radova, nastalih početkom novoga milenija. Izložba se temelji na nedavnoj donaciji (2018. godine) samoga umjetnika Muzeju likovnih umjetnosti.

VELIKI PORTRETI FÉLIXA NADARA

IZLOŽBA U IZLOŽBI: PORTRET

28. veljače 2019.
u 19 sati
1. kat Muzeja likovnih umjetnosti

kustos izložbe: Ivan Roth

 

 Muzej likovnih umjetnosti Osijek i Francuska alijansa Osijek imaju čast pozvati Vas na otvorenje izložbe Veliki portreti Félixa Nadara.

Izložbu realizirao muzej Jeu de Paume uz potporu Medijateke za arhitekturu i baštinu i Ministarstva kulture u Francuskoj, u suradnji s Muzejom likovnih umjetnosti i Francuskom alijansom Osijek.

Gaspard-Félix Tournachon (1820.-1910.), francuski fotograf i karikaturist, djelovao pod pseudonimom Nadar. Pisao je kronike, feljtone i romane, a zatim se 1846. godine posvetio crtežu podrugljivog i karikaturalnog stila. Njegova litografija Panteon iz 1854. godine ga je proslavila, a u njenoj pripremi se prvi put koristi fotografijom.


Fotografija je sredinom 19. stoljeća velika novost, a ubrzo nakon otkrića postala je umjetnički medij i sredstvo pohrane vizualne memorije. Započela je revoluciju u umjetnosti kao novi medij i kao konkurencija tradicionalnim medijima. Jedan od pionira umjetničke fotografije je upravo Nadar.
Umjetničku karijeru započinje crtanjem karikatura, koje objavljuje u pariškim časopisima i novinama, komentirajući i, često, izrugujući poznate ličnosti i aktualne događaje. Svoj šaljivi karakter cijeli život projicira u karikature, međutim u fotografiji njegove su intencije sasvim suprotne. Njegov je studio bio intiman i mračan, što i dolikuje jednom fotografskom studiju 19. stoljeća. Fotografije koje je tamo snimao jednako su intimne, portreti koje izrađuje nemaju karikaturalnu pompoznost, uveseljavanje i dramatizaciju, već samo intimnu sličnost. Pronicljivost prodiranja u emocije, koju je posjedovao, izražava u fotografskim portretima.
Njegov fotografski opus sastoji se mahom od portreta njegovih suvremenika, prijateljevao je s raznim umjetničkim grupacijama i, s vremenom, proširio krug poznanika na pariške intelektualce, slikare, kipare, znanstvenike, pisce, glumce, državne službenike,… Činjenica da su ovi ljudi svi bili Nadarovi poznanici ukazuje na težinu njegove percepcije portretne fotografije; te je ljude nužno bilo upoznati kako bi ih se portretiralo. Ovi portreti nisu samo vizualni prikaz portretirane osobe, Nadar je dopirao u samu karakternu srž, dajući emociji prednost nad image-om. Nadarovo čitanje emocija i karaktera uvjetovano je i njegovim karakterom s druge strane, bio je duhovit i tople naravi, stoga su se portretirani u intimnoj i opuštenoj atmosferi, s punim povjerenjem u fotografa, potpuno prepuštali objektivu. Osim toga, uz niz zanimljivosti iz Nadarovog života, bio je prvi zračni fotograf u povijesti; snimao je zračne fotografije balonom, čak je i projektirao balon isključivo za fotografsko snimanje. Ipak, izložba njegovih zračnih fotografija ostaje za neku novu izložbu.
Neki od portreta koji će se moći vidjeti na izložbi:


1. Autoportret, oko 1865.
2. Victor Hugo, nepoznata godina
3. Sarah Bernhardt, oko 1860.
4. Jules Verne, nepoznata godina
5. Charles Baudelaire, oko 1860.
6. Édouard Manet, oko 1865.

Nadar

Portret
U sklopu izložbe Nadarovih portreta Muzej likovnih umjetnosti organizira i izložbu u izložbi pod nazivom Portret. Portret je ostvaren u suradnji s nekoliko osnovnih škola s područja Osijeka, Višnjevca i Josipovca u vidu predavanja, radionice i, konačno, izložbe. Učenicima je prethodno od strane nastavnika-mentora, muzejskih pedagoginja i kustosa prezentirana izložba, Nadarov opus i povijest fotografije. Nakon toga su pod vodstvom svojih nastavnika-mentora (Vedrana Belanović Gibičar, Sandra Marijanović, Roko Idžojtić, Silvija Vukašinović, Dubravko Milinković, Nevenka Mudri Mušanić) u sklopu redovne nastave izrađivali autorska djela na temu fotografskog portreta prateći školski kurikulum. Ta će djela biti postavljena uz Nadarova, kao prikaz vlastitog psihološkog doživljaja i poveznica suvremene s klasičnom fotografijom. Svi učenici sudionici će u pratnji svojih mentora pohoditi izložbu te se na radionicama upoznati s fotografskim procesom cijanotipije koji će demonstrirati doc. art. Vjeran Hrpka.
Voditeljica izložbe Portret i ostalih likovno-pedagoških aktivnosti u Muzeju likovnih umjetnosti su muzejske pedagoginje Kristina Delalić-Vetengl i Josipa Stojanović.

 

ARHIVA IZLOŽBI

Arhiva - kronološki

Arhiva - abecedno