Izložbeni program: 2019.

image
Veljača – ožujak 2019.
Otvorenje: 28. 2. 2019.
Félix Nadar (1820.-1910.), francuski fotograf i karikaturist,jedan od pionira umjetničke fotografije. Njegov fotografski opus sastoji se mahom od portreta njegovih suvremenika, prijateljevao je s raznim umjetničkim grupacijama i, s vremenom, proširio krug poznanika na pariške intelektualce, slikare, kipare, znanstvenike, pisce, glumce, državne službenike.
image
Ožujak – travanj 2019.
Otvorenje: 1. 3. 2019.
U novoj seriji fotografija naziva Izlozi Darko Bavoljak prikazuje napuštene zagrebačke izloge, prostore propalih dućana i obrta i tako i sam stvara memorije prošlog, izgubljenog, možebitno i boljeg vremena na domaćem prostoru poharanom tranzicijom, lošim gospodarenjem ili pak možda samo već spomenutom neizbježnom mijenom.
image
Ožujak– lipanj 2018.
Otvorenje: 28. 3. 2019.
Kolekcija Vugrinec jedna je od najatraktivnijih privatnih zbirki hrvatskoga slikarstva i kiparstva 19. i 20. stoljeća, među kojima se nalaze i brojna remek-djela. Sadrži neka od najboljih djela Bele Čikoša Sesije, Celestina Medovića, Oskara Hermana, Miroslava Kraljevića, Vladimira Becića, Emanuela Vidovića, Marina Tartaglie, ali i skulpture Roberta Frangeša Mihanovića, Ivana Meštroviće, Frane Kršinića...
image
travanj – lipanj 2019.
Otvorenje: 18. 4. 2019.
Ciklus Crtovlja je niz izravnih (intervencija raznobojnim olovkama) i neizravnih crteža (frotaža i ponekog kolaža) na notnom papiru te reminiscencijama na Paula Kleea, Maxa Ernsta i Villarda de Honnecourta.“
image
Lipanj 2019.
Otvorenje: 13. 6. 2019.
Izložbom Hommage V. K. odaje se počast u svibnju 2018. godine tragično preminulom kustosu Muzeja likovnih umjetnosti Vlastimiru Kusiku. Izložba obuhvaća radove neoavangardnih hrvatskih umjetnika druge polovice 20. stoljeća te djela umjetnika suvremene hrvatske i posebno osječke likovne scene od 1980-ih do danas.

image
Vlatka Škoro
Rujan - studeni 2019.
Otvorenje: 12. 9. 2019.
Vlatka Škoro rođena je 1987. godine u Osijeku gdje i prima prvu umjetničku izobrazbu. Godine 2010. magistrirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Stjepana Gračana. Godine 2018. doktorirala je na Poslijediplomskom doktorskom studiju Kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je Erste Grand prix nagrade (2010.). Početkom rujna ove godine samostalno izlaže u MLU gdje će posjetitelji po prvi puta moći upoznati Vlatkinu neobičnu družinu – Eru, divovskog mravojeda Marina, kozu Nensi i ljenjivca Gimnastičara.
image
XIII. Memorijal Ive Kerdića
Rujan –studeni 2019.
Otvorenje: 19. 9. 2019.
Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike jedinstvena je izložbena manifestacija, na nacionalnoj razini, s respektabilnom tradicijom dugom trideset i osam godina (prva izložba upriličena je u Osijeku i u Zagrebu 1980.), koja se bavi medaljom i malom plastikom kao likovnom vrstom i fenomenom, prezentirajući medaljersku baštinu i hrvatsko suvremeno medaljerstvo i malu plastiku.
image
Vedran Perkov
Studeni 2019.
Otvorenje: 21. 11. 2019
U svojem radu Vedran Perkov se služi lako dostupnim materijalima poput gipsa, kartona ili folija, te njima na području fikcije stvara objekte i prostorne instalacije, koji sugeriraju upotrebne, poznate i moguće predmete i prostore. Izložba u Muzeju likovnih umjetnosti se sastoji od 5 ambijentalnih instalacija/radova – svaki rad zauzima po jednu prostoriju izložbenog prostora te je jedna u vanjskom prostoru, na pročelju muzeja gdje se inače postavljaju baneri za najave izložbi.
image
Juraj Dobrović
Studeni 2019.
Otvorenje: 23. 11. 2019.
Izložba predstavlja presjek cjelokupnog opusa Jurja Dobrovića, od 60-ih godina i 70 godina 20. stoljeća, kada je ovaj umjetnik imao važnu ulogu u Novim tendencijama, međunarodnom umjetničkom pokretu nastalom u Zagrebu, s kojim je Hrvatska 1960-ih godina postala jedno od važnih središta suvremene umjetnosti, pa sve do umjetnikovih kasnijih radova, nastalih početkom novoga milenija. Izložba se temelji na nedavnoj donaciji (2018. godine) samoga umjetnika Muzeju likovnih umjetnosti.

18.04. – 02.06.2019.

(pozivnica)

 

U četvrtak 18. travnja u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti otvorit će se samostalna izložba Marcela Bačića pod naslovom Crtovlja.

Dan uoči otvorenja, u srijedu 17. travnja u 18 sati autor će održati predavanje za javnost naslovljeno Zvuk kao likovni izraz - „Boja je tipka. Oko batić. Duša je klavir s mnogo žica. Umjetnik je ruka koja ljudsku dušu pritiskom na ovu ili onu tipku svrhovito dovodi do vibriranja”, pisao je Vasilij Kandinski na početku dvadesetog stoljeća, u doba zasnivanja apstraktnog slikarstva. Taj općeniti nutarnji zvuk preko različitih umjetnosti svako osjetilo prima na svoj način: uho bez obzira na narav podražaja uvijek čuje, oko uvijek vidi – pa ipak se ne govori samo na pjesnički način o umijeću slušanja očima. I klavir na kojem se svira bojama realan je izum na kojem je navodno već svirao slikar Arcimboldo. Stroge akustičke zakonitosti i ugođaju oduzimaju neodređenu poetičnost te nas upućuju na potragu za likovnim skladom na muzički način. Rani apstraktni likovni umjetnici bili su uvjereni da moraju učiniti ono što je muzika već učinila.

 

Web baner 2

O izložbi:
Marcel Bačić će se u Muzeju likovnih umjetnosti predstaviti ciklusom od 50 crteža na notnom papiru pod nazivom Crtovlja, kontinuirano stvaranih od 2014. godine do danas. Crteži su realizirani olovkama u bojama na notnom papiru, tehnikom frotaža (s ponekom montažom) te reminiscencijama na Paula Kleea, Maxa Ernsta i Villarda de Honnecourta. Crte nailaze na prepreke različitih zatečenih i/ili posebno načinjenih reljefnih podloga na horizontalnom putu s lijeva na desno. Likovno definiraju ritam u zaboravljenom izvornom smislu: ne kao afirmaciju protjecanja nego kao prepreku tijeka, pokušaj zaustavljanja i oprostorivanja vremena. Ti su ritmički spoticaji mjesta rađanja oblika. Muzički rečeno, crteži u ciklusu Crtovlja barem su toliko interpretacija koliko su i kompozicija, gotovo više sviranje nego skladanja i virtuozitetom dodirnuta partitura, jer je sustav crtovlja za glazbu genijalan izum poput klavijature.
Lirskoj naravi Bačićevih „partitura“ komplement je, da se ne kaže korektiv, autorova samoironija – koju dozira upravo kao un soupçon. Na kraju, treba skinuti navodnike s „partiture“. Gramofonska igla proizvodi zvuk kružeći užljebinama ploče, očito i vrijeme zvuči prolazeći linijama na vrhovima naših prstiju. Sigurno je da se sve što je vidljivo dade odsvirati, a da se sve što uho čuje dade prevesti u sliku. Osim što je glazbenik i slikar, Marcel Bačić još je i prevodilac.

Željka Čorak – iz predgovora kataloga

resMarcel Bacic Crtovlja 2013 2018 20

 

O umjetniku
Marcel Bačić (1948.), umjetnik i teoretičar, redoviti profesor Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kolegije iz područja teorije umjetnosti na redovitom i poslijediplomskom studiju vodio je i na Filozofskom, Arhitektonskom i Učiteljskom fakultetu te na Muzičkoj i Dramskoj akademiji. Bio je dugogodišnji predsjednik Hrvatskoga glazbenog zavoda te koncertni majstor njegova Društvenog orkestra, nekoliko godina umjetnički voditelj i dirigent. Priredio je šest samostalnih izložbi, sudjelovao na brojnim skupnim i revijalnim izložbama u zemlji i inozemstvu, likovno opremio stotinjak časopisa i knjiga. Osim umjetničkom djelatnošću istaknuo se i kao teoretičar s posebnim interesom za odnos likovnih umjetnosti s glazbom, književnošću, filozofijom i znanostima. Uz brojne znanstvene radove, studije, eseje, javna predavanja i radijske emisije te prijevode, napisao je i priredio knjige i knjižice Likovna umjetnost (s Jadrankom Damjanov i Dubravkom Janda, 1975), Uvod u likovno mišljenje (s Jasenkom Mirenić Bačić, 1994., prošireno kao Likovno mišljenje, 2004.), Duh apstrakcije (1999.), Katedrala. Mjera i svjetlost (2003.), Carmina figurata. Likovno čitanje muzike (2004.), Ordo inversus (2006.), Plava konjica (s Evom Sedak, 2009.), Angelus novus (2010.), Labirint (2010), Partitura (2010.) i Prostor interpretacije (2016.).

 

Izložba je prije Osijeka bila predstavljena u Galeriji PM, Domu hrvatskih likovnih umjetnika, Zagreb.
Izložba se realizira sredstvima Osječko-baranjske županije, u partnerstvu sa Hrvatskim društvom likovnih umjetnika u Zagrebu.

Kustosica koordinatorica je Valentina Radoš, viša kustosica MLU.

ARHIVA IZLOŽBI

Arhiva - kronološki

Arhiva - abecedno