Izložba Jelene Blagović pod nazivom Nove samoće otvara se 1. listopada 2020. kao međuinstitucionalna suradnja između Muzeja za umjetnost i obrt, Zagreb i Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku.

 

U petak 2. listopada u 19 sati održati će se Artist talk u postavu izložbe sa umjetnicom i kustosicama.

 

Jelena Blagovic u Nove samoc ue 03

 

Serija od 12 fotografskih radova kroz arhetipski prizor majke s djetetom, problematizira temu majčinstva, pružajući intimni pogled na različite strahove, sumnje i samopropitivanja s kojima se autorica i njezine bliske prijateljice suočavaju u razdoblju života u kojem planiraju postati majke, ili to već jesu.

 

Iz Izjave od radu Jelene Blagović:

„Zajedničko svim portretiranim ženama su različite nijanse straha, sveprožimajućeg novog osjećaja odgovornosti i zebnje od gubitka dijela sebe - gubitka mentalne i fizičke slobode (...)
Samoća, koju većina žena nauči cijeniti i u njoj uživati tek u odrasloj dobi, s majčinstvom se nepovratno mijenja. Upravo to stanje između uloga, osvještavanje da se rođenjem djeteta i žena iznova formira kao individua, prikazano je kroz ove inscenirane portrete, koji vizualiziraju trenutak odsutnosti i izmijenjene, nove vrste samoće, s kojom se svaka od portretiranih žena suočava. Najčešće unutar vlastitog doma i sama sa sobom."

 

Jelena Blagovic u Nove samoc ue 06

 

Iz teksta u katalogu kustosice izložbe Ive Prosoli:

“Radovi iz serije Nove samoće ne predstavljaju uistinu niz pojedinačnih portreta različitih žena u njihovim roditeljskim situacijama,  jer da je tome tako, oni bi izgledali posve drugačije, zna to svatko tko se zatekao u domu u kojem žive mala djeca. Ovi su radovi u najpoštenijem smislu portreti stanja i očekivanja (buduće) majke, u potpunosti van društvenog konstrukta, sasvim intimni i stvarni (…)”
“Isprint fotografija na šperploče ne samo da dodatno priziva stare majstore zbog sfumatoznog dojma, on pojačava značenjski autoričinu namjeru. Kroz otisak fotografije drvo se probija sa svim svojim nepravilnostima, godovima, greškama nastalim pri obradi ploče; svi ti elementi se zajedno s fotografijom spajaju u jednu sliku: nesavršenu i lijepu (…)”

Likovni postav izložbe, uz autoricu, potpisuju Iva Prosoli i Valentina Radoš.

Izložba Nove samoće ostaje otvorena do 15. studenoga.

 

Radno vrijeme Muzeja likovnih umjetnosti je od utorka do petka od 10 do 20 sati, vikendom od 10 do 13 sati.

 

O  A U T O R I C I

Jelena Blagović rođena je 1983. godine u Zagrebu u Republici Hrvatskoj.

Završila je studij fotografije na Istituto Superiore di Fotografia e Arti Visive u Padovi u Italiji. Školovanje nastavlja na University of Westminster u Engleskoj, gdje nakon završenog preddiplomskog i diplomskog studija umjetničke fotografije i teorije fotografije stječe diplomu magistra umjetnosti.

Zaposlena je u zvanju docentice na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Katedri za fotografiju Odsjeka snimanja, voditeljica je ADU Galerije f8 i stalni sudski tumač za fotografiju i intelektualno vlasništvo.

Izlagala je na 15 samostalnih i brojnim skupnim izložbama u zemlji i svijetu, te je dobitnica mnogih nagrada i priznanja.

KONTAKT :

Jelena Blagović, autorica - 091 254 5640 / Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Iva Prosoli, kustosica MUO - 091 5858 090 / Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Valentina Radoš, kustosica MLU – 091 – 522 14 16 / Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.