Nove paradigme sreće - od osječke dade do suvremenog kaosa

OTVORENJE: 15. prosinca u 19:00 sati

 

Muzej likovnih umjetnosti 15. prosinca otvara izložbu 28. slavonski biennale – Nove paradigme sreće, od osječke dade do suvremenog kaosa, s početkom u 19 sati. Svečanom otvorenju će prethoditi performans Slavena Tolja pod nazivom „Osijek, prosinac 2022.“ s početkom u 18:30 sati.

Ovogodišnje biennale donosi i neke novitete u samom postavu izložbe te će tako izložba biti postavljena na više lokacija u gradu; Muzej likovnih umjetnosti, Galerija Waldinger, Kulturni  centar, Galerija Knifer te autobusna stanica GPP, Gajev trg (Naša stanica sreće). Na dan otvorenja sve navedene lokacije bit će otvorene za posjetitelje.

Nakon svečanog otvorenja izložbe u MLU, u kao popratni dio programa otvorenja, održat će se koncert kvarteta MILK u caffe baru Trica (Lučki prilaz 2) s početkom u 21:00 sat. MILK je kvartet koji na licu mjesta stvara improviziranu glazbu, njima jedinstveni 'heartcore'. Od jazza do punka, preko poezije, oni istražuju svoj zajednički puls. MILK su: Maja Rivić, vokal; Luka Čapeta, el. gitara; Žiga Golob, kontrabas; Krunoslav Levačić, bubnjevi. Ulaz je slobodan. Organizator koncerta je Analogni ured, a realizira se pod pokroviteljstvom Grada Osijeka.

 

Slavonski biennale najveća je i najznačajnija žirirana izložbena manifestacija na istoku Hrvatske koja se od 1968. godine održava u Muzeju likovnih umjetnosti. Za 28. izdanje slavonskog biennalea, ocjenjivački sud u sastavu: Miško Šuvaković, (predsjednik), Olga Majcen Linn, Darko Šimičić, Miran Blažek, i Valentina Radoš (kustosica manifestacije) odabrao je radove 53 autora/ica te umjetničkih suradnja, od ukupno 254 rada pristiglih na natječaj. Međunarodni interes za manifestaciju vidljiv je iz sve većeg broja prijava za svako novo, a ovogodišnje 28. izdanje broji prijave iz više od 40 država svijeta.

Prema pravilima izložbe, Ocjenjivački sud tradicionalno dodjeljuje i nagrade Slavonskog biennalea, za koje konkuriraju svi radovi izabrani za izlaganje. Dodjeljuju se — glavna nagrada ili Grand Prix, tri jednako vrijedne nagrade Ex Aequo i dva Priznanja. Uz tradicionalne nagrade bijenala dodjeljuje se također Nagrada Vlastimir Kusik - samostalna izložba u produkciji MLU. O dodjeli nagrada Ocjenjivački sud odlučit će nakon postava radova u izložbenom prostoru, odnosno na dan otvorenja Biennalea.

 

"Prepoznajući globalna gibanja kao polaznu točku u tumačenju naslova Nove paradigme sreće, podnaslov pak fokusira mjesto održavanja, kulturološko i geopolitičko ishodište Slavonskog biennala – od osječke dade do suvremenog kaosa. U kolovozu 1922. godine u kinodvorani nekadašnjeg hotela Royal u Kapucinskoj ulici ovoga našeg omanjeg grada na rubu Europe održana je Dadaistička matineja, koja je instantno povezala ovdašnje kulturne tijekove s avangardnim težnjama znatno većih sredina. Nekolicina je gimnazijalaca tada, prije stotinu godina, hrabro iskoračila iz okvira paradigme zavičajnosti u šire prostore povijesti (umjetnosti).  Mala iskra, toliko malena da lako prolazi nezapažena ako trepnemo, no dovoljno monumentalna da pridonese povijesnim tijekovima našeg grada. Vlastimir Kusik, dugogodišnji kustos Slavonskog biennala u Muzeju likovnih umjetnosti, u svojoj knjizi eseja Adresa, posvećenoj Osijeku i umjetnicima koji su u njemu stvarali i kroz njega prolazili, citira Lewisa Mumforda: „Grad je, simbolički govoreći, započeo kao čitav jedan svijet, a završava sa svijetom, koji je, praktički, postao jedan veliki grad.“ 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Valentina Radoš