U četvrtak, 23. veljače s početkom u 18 sati na programu je umjetničko-edukativni događaj DADA100 kojim Muzej likovnih umjetnosti obilježava nedavnu stotu obljetnicu dadaističkih matineja u Osijeku i Vinkovcima. Događaj je dio diskurzivnih programa povezanih s izuzetno uspješnim izdanjem 28. slavonskog biennala koje se održava pod naslovom Nove paradigme sreće - od osječke dade do suvremenog kaosa.

Povodom ove važne obljetnice Miško Šuvaković i Darko Šimičić realizirali su krajem prošle godine audio-vizualnu projekciju u kojoj kao vizualni naratori vrlo slobodno bilježe kronološko-geografsku rasprostranjenost dadaističke aktivnosti diljem svijeta. Vidimo naslovnice časopisa, portrete umjetnica i umjetnika, njihove kolaže, čujemo zvuk zaumnih pjesama isprepletene uzorkom slučajnosti: upravo onako kako su autori tretirali svoja vlastita (anti)umjetnička djela. Pokret dada započet u Zürichu, u neutralnoj Švicarskoj, u vrijeme žestokih ratnih sukoba diljem Europe koji će izmijeniti povijest. Kraj rata za rezultat je imao milijunske žrtve, raspad višestoljetnih carstava i uspostaviti niz novih nacionalnih država. Nakon rata, aktivnost dade pojavljuje se u većim i manjim kulturnim centrima diljem svijeta, od Berlina, Parisa i New Yorka, pa sve do egzotičnih lokacija kao što su Tokyo, Tbilisi, Zagreb, Osijek i Vinkovci.

U uvodnom izlaganju koje prethodi projekciji, Miško Šuvaković i Darko Šimičić pružit će uvid u temeljne postavke dadaističkog pokreta, njegovu refleksiju u domaćem kulturnom prostoru i današnju percepciju tih davnih događaja. Biti će govora o prvim tekstovima Draga Aleksića objavljenim 1921. godine u časopisu Zenit, o sukobu među radikalnim autorima sredinom 1922. godine i neočekivanom pozitivnom rezultatu tih burnih neslaganja: pojavi triju dadaističkih časopisa u Zagrebu (Dada Jok, Dada Tank, Dada Jazz) i matinejama u Osijeku i Vinkovcima. Ako koristimo današnju terminologiju, ovi autori su koristili platformu izložbe, diskurzivnog predavanja, žive izvedbe ili tiskanog časopisa koji je izvanredno efikasni onodobni komunikacijski kanal.

Miško Šuvaković je estetičar, teoretičar umjetnosti, pisac i umjetnik. Redovni profesor na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Darko Šimičić je kritičar, kustos, edukator i kolekcionar. Suosnivač je i predsjednik Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu gdje radi kao voditelj programskih aktivnosti. Obojica su bili članovi žirija 28. slavonskog biennala.

 

osijek kapucinska ulica

 

 

 

osijek plakat