Organizacijski odbor Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku

objavljuje

NATJEČAJ

za sudjelovanje na izložbi 24. slavonski biennale

 

Slavonski biennale skupna je, žirirana izložba na kojoj se predstavlja
suvremena vizualna umjetnost po izboru
ocjenjivačkog suda u sastavu:

dr. sc. Marina Viculin, predsjednica
Ivan Faktor,  član
Slaven Tolj, član
Davor Vrankić, član
Valentina Radoš, članica i kustosica izložbe

naslovljene

Jednom jedan putnik

24 slavonski biennale vizual

 

 

 

 

Ima nešto iskričavo oslobađajuće u razgovorima zapodjenutim tijekom putovanja u musavom kupeu nekoga vlaka. Sada i ovdje prisutno je u iskrenom interesu slučajnih suputnika jer u događanju putovanja ne postoji prije ili poslije. Ono je paralelno stvarnom vremenu života! Pričaju se priče koje je teško ispričati onima koje poznajemo. Događaju se naracije koje razbijaju konzistentnost životne fabule pripovjedača. U neočekivanom susjedstvu često iznenađujemo sami sebe, a potpuni nas stranci vide i razumiju bolje od najbližih. U takvom trenutku možemo zasjati.
U sretnoj slučajnosti progovaraju i umjetnički radovi zatečeni u nenadanom susretu grupnog nastupa! Poput putnika u starinskim vlakovima, oni nadilaze horizonte očekivanog.

NATJEČAJ I SADRŽAJ PRIJAVE ZA 24. SLAVONSKI BIENNALE

Prijava na natječaj obvezno mora sadržavati:
• osobne podatke: ime, prezime, datum rođenja, adresu, broj telefona, e-mail adresu;
• profesionalni životopis;
• potpunu dokumentaciju o prijavljenom radu s tehničkim podacima o postavu i izradi rada (naziv, godina, tehnika, dimenzije, mjesto izlaganja)
• fotografiju visoke rezolucije ili nacrt rada, a u slučaju izvedbenog rada potreban je i detaljan sinopsis;
• izjavu (artist's statement) umjetnika o vlastitom umjetničkom radu (izjava treba sadržavati: stav koji umjetnik iskazuje radom i precizan opis rada – materijale, postupke i prostornu dispoziciju – maksimalno dvije kartice teksta).

Jedan autor može na natječaj prijaviti jedan rad. Svi prijavljeni radovi moraju biti spremni za izlaganje.

Za natječaj se mogu prijaviti isključivo radovi nastali nakon 1. srpnja 2012. godine. Natječaj je otvoren od objave do 30. rujna 2014. godine. Izložba će se održavati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku od prosinca 2014. do veljače 2015. godine.

Radovi se prijavljuju u digitalnom obliku. Ocjenjivački sud može zatražiti dodatne informacije ili razgledavanje rada uživo. Prijave, sa svim traženim sadržajima, na natječaj se šalju na mediju za prijenos digitalnih podataka na adresu Muzeja:

Muzej likovnih umjetnosti – 24. slavonski biennale
Europska avenija 9
31 000 Osijek

Sve upite vezane uz 24. slavonski biennale šaljite na e-mail Muzeja:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ili na e-mail adresu kustosice izložbe:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ili na telefone:
031 – 251 280
031 – 251 284

Smatra se da je prijava pristigla u roku ako je poslana adresu Muzeja zaključno do 24.00 sata zadnjeg dana roka za slanje prijave.
Nepotpune, kao i prijave pristigle nakon isteka roka za prijavu, ocjenjivački sud neće uzeti u razmatranje.

Za ostale informacije: Pravila za održavanje izložbene manifestacije Slavonski biennale

24 slavonski biennale oglas

 

24. slavonski biennale

Jednom jedan putnik


Ima nešto iskričavo oslobađajuće u razgovorima zapodjenutim tijekom putovanja u musavom kupeu nekoga vlaka. Sada i ovdje prisutno je u iskrenom interesu slučajnih suputnika jer u događanju putovanja ne postoji prije ili poslije. Ono je paralelno stvarnom vremenu života! Pričaju se priče koje je teško ispričati onima koje poznajemo. Događaju se naracije koje razbijaju konzistentnost životne fabule pripovjedača. U neočekivanom susjedstvu često iznenađujemo sami sebe, a potpuni nas stranci vide i razumiju bolje od najbližih. U takvom trenutku možemo zasjati. U sretnoj slučajnosti progovaraju i umjetnički radovi zatečeni u nenadanom susretu grupnog nastupa! Poput putnika u starinskim vlakovima, oni nadilaze horizonte očekivanog.

Za obnovljeno, 24. izdanje Slavonskog biennala Ocjenjivački sud u sastavu: Ivan Faktor, Valentina Radoš, Slaven Tolj, Marina Viculin (predsjednica) i Davor Vrankić odabrao je radove 29 autora. Tako će na ovogodišnjoj izložbi izlagati: Atila Adam, Josip Alebić, Gildo Bavčević, Vesna Gašparić, Katarina Ivanišin Kardum, Đorđe Jandrić, Helena Janečić, Lana Ključarić, Mario Kolarić, Davor Konjikušić, Goran Kujundžić, Kristina Marić, Ines Matijević Cakić, Monika Meglić, Kata Mijatović, Marija Mikulić Bošnjak, Petra Mrša, Stipe Odak, Neven Petrović, Ivana Pegan Baće, Miroslav Pišonić, Igor Ruf, Iva Simčić, Nikolina Starčević, Krunoslav Stipešević, Bojan Stojčić, Dubravko Sertić, Marko Vojnić Gin i Nataša Vuković.
Ocjenjivački sud 24. slavonskog biennala zasjedao je 11. i 12. listopada 2014. u prostorijama Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. Svi su prispjeli radovi bili Ocjenjivačkom sudu prezentirani u digitalnom obliku, dakle u formi u kojoj su i pristigli na natječaj. Između 160 prijavljenih, za izlaganje na 24. slavonskom biennalu, odabrano je 29 umjetnika koji će se predstaviti s po jednim radom.
Zanimljiva je struktura različitih medija prijavljenih, pa tako i odabranih radova. Vidjet ćemo jedan performans, šest fotografskih i šest slikarskih radova, sedam crteža, četiri videa, četiri rada kombinirane tehnike i jednu instalaciju.
Prema pravilima izložbe, ocjenjivački sud dodjeljuje i nagrade Slavonskog biennala za koje konkuriraju svi radovi izabrani za izlaganje. Nagrade koje se dodjeljuju su Grand Prix, tri jednako vrijedna Ex Aequo i Priznanja, o kojima će Ocjenjivački sud odlučiti kada radovi budu postavljeni u izložbenom prostoru. Imena nagrađenih autora objavit će se prilikom otvorenja Slavonskog biennala.
Izložba 24. slavonski biennale otvara se 18. prosinca u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti, gdje ostaje postavljena do kraja veljače 2015. godine. Uz skupnu izložbu, ovogodišnji Biennale predstavlja i samostalnu izložbu Krunoslava Stipeševića I was call you tomorrow koja će biti postavljena u prostorima Muzeja likovnih umjetnosti po zatvaranju Biennala u ožujku 2015. Krunoslav Stipešević, umjetnik rodom iz Osijeka koji je od 1988. godine životom i radom vezan za Düsseldorf, višestruki je dobitnik biennalskog Grad prixa, na kojem redovito izlaže.