aurora th 200
DONACIJA PORTRETA

PORTRET ĆE BITI PRIKAZAN JAVNOSTI U GLUO OD 28. 9. DO KRAJA LISTOPADA 2012. G.

AURORE (LOLLY) BARUNICE VANDERLINDEN D' HOOGVORST, UDOVE GROFICE PEJAČEVIĆ, ROĐ. MARKIZE GUADAGNI, IZ 1868. g. AUTORA, ALESSANDRA OSSANIA

 

U četvrtak, 27. rujna 2012., javnosti je predstavljena donacija vrijedne umjetnine Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku. Riječ je o reprezentativnom portretu (220 x 150 cm) uglednog talijanskog slikara Alessandra Ossanija iz 1868. godine. Na njemu je portretirana dama iz poznate firentinske plemićke kuće, Aurora barunica Vanderlinden d' Hoogvorst, udova grofica Pejačević, rođ., markiza Guadagni. Ova je plemkinja u prvome braku, 1850., bila udana za Aleksandra grofa Pejačevića. On je u vrijeme vjenčanja s Aurorom bio komandant 5. husarske regimente sa sjedištem u Trentu, dijelu sjeverne Italije koji je tada bio pod vlašću obitelji Habsburg. Aleksandra je imao zapaženu časničku karijeru i postigao položaj generala, no umire u Beču 20. studenog 1852., u 44. godini života.

Aurorin drugi suprug bio je belgijski barun Adriano Vanderlinden d' Hoogvorst, koji je kupio palaču u centru Firenze na obalama rijeke Arno, obnovio je i luksuzno opremio, te je ona tijekom vremena postala mjesto okupljanja firentinskih uglednika (slikara, pisaca, učenih ljudi). Aurorin je portret bio dio vrijedne likovne zbirke ove palače.

Dosadašnji vlasnik portreta je doktor prava i umirovljeni profesor Sveučilišta u Trstu, g. Marco Guadagni, koji ga je naslijedio od predaka. Saznavši za zanimljivu biografiju portretirane rođake, a posebno za njene veze prema Hrvatskoj, dr. Guadagni obratio se za pomoć oko definiranja veze obitelji Guadagni i obitelji Pejačević Zavičajnom muzeju Našice. Nakon konzultacija s kolegama iz Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku, u kojoj se čuva većina likovnog materijala iz ostavštine Pejačevića, odlučeno je da se ova umjetnina donira osječkoj Galeriji, jer se radi o članu rumsko-retfalačke grane ove obitelji, koja je svoje sjedište imala u reprezentativnom dvorcu u Retfali kod Osijeka. U proteklih godinu i pol trajao je proces primitka donacije. U kojem se ishodilo niz dozvola od Ministarstva i nadležnih ustanova za izvoz i istovremeno za uvoz kulturnog dobra, a na korespondenciji s donatorom radila je mag. Leonilda Conti.

Čin poklona umjetnine donator je objasnio i željom za uspostavljanjem boljih kulturnih veza između Italije i Hrvatske, osobito u svjetlu skorog ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije.

Ova će umjetnina biti i važan eksponat na velikoj izložbi likovne baštine obitelji Pejačević, koja se za jesen 2013. godine priprema u Galeriji likovnih umjetnosti Osijek, a čije su autorice dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak i prof. Silvija Lučevnjak.

 

aurora th