ciklus filmova tal neorealizma th

 

Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu te s Udrugom Talijana i Hrvata u Slavoniji organizira ciklus filmova talijanskog neorealizma, povijesnog i stilskog pokreta koji je utjecao na svjetsku kinematografiju. Ciklus je nastao u skladu s interesom studenata Odjela za Kulturologiju i Umjetničke akademije u Osijeku.


Program i izbor tri filma tandema De Sica – Zavattini želi pružiti uvid u povijest talijanske kinematografije, te uputiti na kulturalne, povijesne i društvene aspekte Italije u poslijeratnom razdoblju, budući da se slijedećim filmskim programima nastavljaju pratiti razvoj i promjene slike talijanskog društva.

Filmove će kratko predstaviti Katarina Stanić (prof. talijanskog jezika)

Četvrtak - 17.svibnja 2012. u 19 sati
Čistači cipela (1946., 93’) Nagrada Oscar za strani film Titlovi na izvornom jeziku
Talijanski naziv filma Sciuscià dolazi od iskrivljene eng. riječi shoeshine (»čistiti cipele«). Dječaci Giuseppe i Pasquale čiste cipele američkim vojnicima na ulicama Rima. Želja im je kupiti bijeloga konja pa se upleću u šverc, te završavaju u zatvoru. Stariji Pasquale uvijek štiti Giuseppea, pa misleći da mu pomaže, odaje Giuseppeova brata. Zbog toga se okončava njihovo prijateljstvo i započinju novi problemi.


Četvrtak - 24. svibnja 2012. u 19 sati
Kradljivci bicikala (1948., 90’) Nagrada Oscar Titlovi na engleskom jeziku
U Rimu, nakon II. svj. rata, u vrijeme nezaposlenosti, Antoniju je, da bi dobio posao potreban bicikl. Uz odricanje, njegova siromašna obitelj kupuje mu bicikl, međutim, već prvoga radnog dana, kradljivac mu ga otuđi. U pratnji sina Bruna, Antonio kreće u potragu za kradljivcem.

Četvrtak - 31. svibnja 2012. u 19 sati
Čudo u Milanu (1950., 100’) Nagrada Zlatna Palma Titlovi na engleskom jeziku
Nakon smrti dobre Lolotte, koja ga je odgojila, naivni Totò živi u sirotinjskoj milanskoj četvrti gdje upoznaje domaćicu Edvigu, s kojom stupa u senzibilan odnos, mladića Artura, egoističnoga Rappija i druge. Međutim, jednoga jutra u četvrt dolaze dvojica bogataša, Mobbi i Brambi, koji namjeravaju kupiti zemljište gdje Totò i ostali žive.

Projekcije su besplatne, a pozvani su svi koje zanima svijet talijanskog filma, talijanski jezik i/ili kultura i održati će se u Galeriji likovnih umjetnosti, Europska avenija 9, Osijek

Ciklus je posvećen kreativnom tandemu: redatelj Vittorio de Sica (1901 – 1974) i scenarist Cesare Zavattini (1902 – 1989). U razdoblju od 1946. do 1952. snimaju četiri remek-djela koja se smatraju vrhunskim ostvarenjima neorealizma.

 

kradljivci bicikala

Cistaci cipela

Cudo u Milanu