Oscar Nemon logoPredstavljanje monografije
priredio: Daniel Zec
izdavač: Muzej likovnih umjetnostiL

18.05.2016. u 19 sati
Europska avenija 9, Osijek

(pozivnica)

U srijedu, 18. svibnja 2016., u 19 sati, u Muzeju likovnih umjetnosti održat će se predstavljanje monografije Oscar Nemon: memoari, eseji, osvrti i zapisi urednika i prireditelja mr. sc. Daniela Zeca, višega kustosa Muzeja likovnih umjetnosti.
Monografiju će predstaviti prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, dekanica umjetničke akademije Osijek i dr. sc. Tonko Maroević, akademik i professor emeritus.

 

Središnji dio ove reprodukcijama bogate monografije predstavljaju memoari osječkog kipara Oscara Nemona (1906. – 1985.), koji se po prvi puta u cijelosti ekskluzivno objavljuju. U knjizi se k tome nalazi i izbor iz ranije objavljenih priloga različitih autora, posvećenih Nemonovu životu i djelu, te umjetnikova biografija.
Oscar Nemon umjetnik je koji opravdano zaslužuje svoje mjesto u nacionalnoj, kao i europskoj povijesti umjetnosti. Rođen je u Osijeku, no zarana je napustio svoj grad i svoj zavičaj, školujući se i stvarajući u europskim metropolama – Beču, Bruxellesu i Londonu. Ondje je ostvario zavidnu karijeru vrhunskog portretnog kipara, a njegova iznimno zanimljiva biografija, što se pred nama razotkriva gotovo poput filmskoga scenarija, ispunjena je susretima s nekim od ključnih figura u povijesti 20. stoljeća. Oscar Nemon družio se sa Sigmundom Freudom i s Winstonom Churchillom, a pozirali su mu i brojni drugi protagonisti engleske, europske i svjetske političke, aristokratske i intelektualne elite. U svojim memoarima Nemon duhovito opisuje sjećanja na te susrete – pronicljivošću psihoanalitičara podučenoga na samome vrelu, prenosi crtice iz njihovih života, naoko s benignom naivnošću promatrača kojem su se njegovi slavni modeli povjeravali.

Iz predgovora u knjizi:
Tko je Oscar Nemon i zašto (nam) je važan? Odgovore na ova pitanja djelomice će dati tekstovi sabrani u ovoj knjizi, a puni krug umjetnikova lika i njegova opusa opisat će predstojeća istraživanja. No, dio odgovora razotkriva se već u onom najprepoznatljivijem segmentu samoga umjetnikova djela: Oscar Nemon portretirao je kraljeve i državnike, umjetnike i mislioce, celebrities iz svijeta visoke politike. „Uživo“ je portretirao neke od najutjecajnijih i najznamenitijih osoba 20. stoljeća – Sigmunda Freuda, Winstona Churchilla, kraljicu Elizabetu II., Dwighta Eisenhowera, Margaret Thatcher…
Glavninu respektabilnoga kiparskog opusa ostvario je izvan granica svoje domovine i svoga zavičaja, profilirajući se u tuđini u umjetnika koji danas zaslužuje veću pozornost od one što mu je povijest umjetnosti dosad pridavala. Unatoč sudbi odlaska, veze umjetnika s gradom njegove mladosti, i veze grada s umjetnikom, nikada nisu bile prekinute. U znak tih veza, mareći za jedan zanemareni opus, mi mu se ovom knjigom nastojimo odužiti.

Daniel Zec

Kontakt:
Daniel Zec
031/251-294
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.