Juhn

Predstavljanje monografije „Hinko Juhn“
 29. 10. 2009. 18, 00

Monografija Juhn je dosad najcjelovitija rekonstrukcija života i opusa kipara i keramičara Hinka Juhna (Podgorač kod Našica, 1891. – Zagreb, 1940.), koji je svojim je kiparskim dosezima i angažmanom na području keramike zadužio nacionalnu povijest umjetnosti, a skromnošću i samozatajnošću doprinio tomu da njegov trag bude razasut, zanemaren i neproučen desetljećima nakon smrti.

 

Kao kipar stasao je i razvijao se istovremeno s našim prvim likovno-pedagoškim institucijama, Obrtnom školom i likovnom Akademijom, čiju je sudbinu kao nastavnik dijelio do prerane smrti 1940. u Zagrebu. Njegova skulptura pratila je stilske mijene prve polovine XX. stoljeća tražeći svoje mjesto u rasponu od secesije do realizma. Najuspjeliji oblikovni izraz ostvario je modelirajući lirsku, intimnu plastiku malog formata. U vremenu i okružju art-decoa Juhnovi radovi nisu samo njegov osobni apogej, nego su ujedno vrhunska točka naše skulpture tog perioda i primjer ravnopravnog učešća u europskoj baštini.

Kao prvi naš školovani keramičar donio je u domaću sredinu srednjoeuropska iskustva (Češka, Dresden, Beč), potpalio prvu keramičarsku peć te raspirio žar među kolegama umjetnicima i generacijama mladih entuzijasta, postavši utemeljitelj moderne hrvatske umjetničke keramike. Snažno prisutan u likovnom životu svog vremena, Hinko Juhn bio je jedan je od osnivača Hrvatskog proljetnog salona i udruženja »
Djelo«; europski afirmirani keramičar i dobitnik druge nagrade na Međunarodnoj izložbi dekorativnih umjetnosti u Parizu 1925. godine; autor mnogih djela javne plastike, promicatelj primijenjene umjetnosti i izniman pedagog… Juhnov rad prekinut je naglom smrću 1940. godine,  a sjećanja na njega ubrzo su potisnuta ratnim vihorom i vremenima koja su uslijedila.

Monografija je rezultat istraživanja mr. Davorina Vujčića, povjesničara umjetnosti i kustosa Galerije Antuna Augustinčića, koji je dvanaest godina slijedio tragove Juhna i prethodnih istraživača. Smatrajući Juhnov život i rad nedjeljivom cjelinom, strukturu monografije utemeljio  je na prepletanju njegovog životopisa i djela. Uz nove atribucije i revalorizaciju, brojne usporedbe sa djelima suvremenika i bogat dokumentarni materijal, ova raskošna monografija donosi iscrpan slikovno-tekstualni katalog Juhnova opusa sa preko dvije stotine skulptura, djela primijenjene umjetnosti, medalja, plaketa, crteža i djela javne plastike, lociranih u privatnim zbirkama i javnim prostorima te muzejskim institucijama Zagreba, Našica, Osijeka, Varaždina, Rijeke i Beograda. Monografiju je uredio, grafički obradio i opremio Franjo Kiš, a objavila ju je ArTresor naklada u suizdanju s Akademijom likovnih umjetnosti iz Zagreba.