freud nemon small
Predavanje „The Life and Works of the Sculptor, Oscar Nemon“

3. 11. 2009., 18.00

U utorak, 3. studenoga 2009. s početkom u 18 sati u prostorima Galerije likovnih umjetnosti u Osijeku održati će se predavanje o životu i djelu kipara Oskara Nemona, pod naslovom „The Life and Works of the Sculptor, Oscar Nemon“. Na predavanju će govoriti Lady Aurelia Young, kćerka Oscara Nemona.
Predavanje će se održati na engleskom jeziku, a biti će upotpunjeno slikovnom i video projekcijom.

 

 

Oskar Nemon (1906. – 1985.)
Oskar Nemon (Neumann) rođen je u Osijeku 13. ožujka 1906. godine. Srednju školu završava u rodnom gradu, gdje još kao gimnazijalac ima dvije izložbe svojih radova, 1923. i 1924. godine. Nakon položene mature 1924. odlazi na kiparsko školovanje u Beč. Njegova prijava za upis na Akademiju likovnih umjetnosti bila je odbijena, no Nemon u Beču otvara vlastiti atelijer. Godine 1927. upisuje Kraljevsku akademiju likovnih umjetnosti u Bruxellesu, gdje je živio deset godina družeći se s belgijskim nadrealistima. Ondje svoje prezime (Neumann) mijenja u Nemon. Akademiju završava kao najbolji u generaciji dobivši zlatnu medalju. Iz Bruxellesa često odlazi po pozivu u Njemačku, Francusku i Englesku, na portretiranja. Godine 1931. u Beču radi djelo koje ga proslavlja u svijetu, portretnu bistu Sigmunda Freuda, s kojim uspostavlja prijateljstvo. Veliku samostalnu izložbu imao je 1932. u Palais des Beaux Arts u Bruxellesu, a potom 1934. i 1939. u Galerie Monteau. Veći je dio izloženih skulptura u vrijeme okupacije Belgije uništen. Godine 1939. odlazi u London i u Engleskoj ostaje raditi do smrti, kao kipar i medaljer velikog ugleda. Određeno vrijeme živio je u Sainnt James’s Palaceu postavši, na neki neformalan način, Kraljičinim kiparom. To je pozitivno utjecalo na pozive da izradi skulpture glava niza uglednih javnih ličnosti. Godine 1946. u Oxfordu priređuje izložbu portreta, a počinje raditi i novi niz portretnih skulptura istaknutih osoba engleske javne scene, među kojima su najznačajnije četiri skulpture W. Churchilla, s kojim se upoznaje početkom 50-ih. Gradu Osijeku poklonio je skulpturu Majka i dijete, spomenik stradanju osječkih Židova, koja je 1965. godine postavljena na Gajevu trgu. Umro je u Oxfordu, 13. travnja 1985.
Lady Aurelia Young rođena je u Oxfordu 1943., kao srednje dijete Oskara Nemona, uz starijeg brata Falcona (†2001.) i mlađu sestru Electru. Udana je za Sir George Younga, dugogodišnjeg zastupnika u Britanskom parlamentu. Oduvijek je bila vrlo bliska sa svojim ocem. Istraživanjem njegovog života i rada počela se baviti 2003. godine, a jedan od ciljeva njenog istraživanja je pronalazak Nemonovih izgubljenih djela iz 20-ih i 30-ih godina. XX. st.
Na predavanjima o Oskaru Nemonu Lady Young senzibilnost za umjetničko stvaranje svog oca kombinira s pronicljivim pogledom na turbulentna povijesna zbivanja 20. st. koja su ostavila trag na umjetnikovoj karijeri.