lingua italiana 200Cineforum - ciklus talijanskih filmova

u sklopu svjetskog Tjedna talijanskog jezika
(povodom proslave 150. obljetnice ujedinjenja Italije)

 


U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu, Zagreb i Udrugom Talijana i Hrvata u Slavoniji, Galerija likovnih umjetnosti, Osijek organizira cineforum s talijanskim filmovima, projekcijom DVD-a u originalu s titlovima na talijanskom.
Ciklus je namijenjen svim gledateljima koji poznaju talijanski jezik i koji se hoće upoznati s talijanskom kulturom putem privilegiranih, medijski eksponiranih filmova.
Izbor filmova potaknut je interesom učenika srednjih škola (II. gimnazije, III. gimnazije, Ekonomske i upravne škole Osijek, Glazbene škole, škole stranih jezika, te studenata UAOS).

Sve projekcije filmova odvijati će se u prostorijama Galerije, uz besplatan ulaz i s početkom u 19.00 sati.

lingua italiana


Ponedjeljak 17. 10.
Generazione mille euro redatelj Massimo Venier, 2009. god. (101 min.)
Matej ima 30 godina i veliki je talent za matematiku, no bez obzira na to, jedva uspijeva platiti najam stana koji dijeli sa svojim najboljim prijateljem. U kratko vremenu njegov se život pretvara u noćnu moru, prekida vezu sa zaručnicom, gubi pravo na stan i riskira svoje radno mjesto. Neočekivan i iznenadni dolazak Beatrice, nove cimerice i Angelike kao šefice ureda, tjera Mateja na razmišljanje svoj budućnosti, pa po prvi puta mora donijeti prave životne odluke.


Utorak 18. 10.
Si puo' fare redatelj Giulio Manfredonia, 2008. god. (111 min.)
Nello je mali poduzetnik koji mora upravljati zadrugom čiji su korisnici većinom bivši psihički bolesnici, oslobođeni poslije Basagliova zakona. Vjerujući u dostojanstvo rada, Nello pokuša naučiti što je prilagodljivo svakome korisniku kako ne bi trebali više zatražiti milost i socijalnu pomoć. Priča se odnosi na različite tragikomične situacije i paradokse u susretu dvaju svjetova....


Srijeda 19. 10.
La notte prima degli esami –oggi redatelj Fausto Brizzi, 2009. god. (102 min.)
Radnja se odvija 2000. godine u Italiji. Luka je pred maturalnim ispitom i umjesto da se koncentrira na učenje doživljava razne situacije koje se isprepliću: ljubavna priča s djevojkom, dok istovremeno njegov tata kod kuće stvara neugodnosti jer je lijen i lažljiv, pa Luka stalno mora biti otac svom ocu. Na kraju se Luka ipak uspijeva pomiriti sa svijetom.


Četvrtak 20. 10.
Il piccolo Garibaldino (1909. god) 10 min.
Allosanfan, redatelji braća Taviani 1974. god. (100 min.)
Film je dio povijesti kinematografije u Italiji i u Europi, s najpoznatijim glumcima tog doba. U filmu je ostvarena prva suradnja za glazbu s Enniom Morriconeom i odnosi se na simbolizam koji karakterizira političko vrijeme talijanske Restauracije, početkom XIX.stoljeća.
Vizualne reference su od Rossellinia preko Chaplina do Bessona.


Program će se nastaviti s jednom projekcijom tjedno:


Četvrtak 27. 10. 2011. u 18.30. sati
Mai piu' come prima* redatelj Giacomo Campiotti (106 min)
Šest prijatelja iz istog razreda odluči poslije mature provesti zajednički godišnji odmor u planinama, na Dolomitima. Jedan od njih je i mladi invalid. Tijekom boravaka oni nauče bolje upoznati sebe i druge, ali jedna tragedija stavlja na kušnju njihove sposobnosti kako da zajedno reagiraju u stvarnosti... jer ništa više neće biti kao prije.
* Moguće ukoliko je dozvola iz MAE (talijanskog Ministarstva vanjskih poslova) uspješno i na vrijeme stigla u GLUO.

Četvrtak 3. 11. 2011. u 18.30. sati
Come le formiche redatelj Ilaria Broelli 2007. god. (85 min.)
Sveva, najmlađa kći u obitelji vinara, ima trideset pet godina i proizvodi Rubro, vino koje je njezina majka, koja je preminula prije deset godina, ponovno otkrila. Njezina sestra Desideria, bivša pjevačica, radi u obiteljskoj tvrtki, ali preko volje. Rubrin uspjeh mogao bi riješiti obiteljske probleme....


Četvrtak 10. 11. 2011. u 18.30. sati
Scontro di civilta' per un ascensore a Piazza Vittorio redatelj Isotta Toso, 2009. god. (96 min.)
Rim, kvart Esquilino. U istoj staroj zgradi, u svakodnevnom kontrastu jednih s drugima prikazujući različitosti, žive pripadnici različitih etničkih skupina. Međutim iznenadni pronalazak mrtve osobe poljulja njihovu delikatnu ravnotežu. Svatko je pod policijskom istragom i jedino će zajedno moći usmjeriti istragu prema uspješnom rezultatu.

Za informacije: Leonilda Conti, muzejska pedagoginja
Tel. 031 251 290 ,
email : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

logo G istituto italiano di cultura Udruga Talijana i Hrvata Slavonije
GALERIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI, OSIJEK
Europska avenija 9,
31000 Osijek
031 251 280
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.gluo.hr
ISTITUTO ITALIANO DI CULTURA DI ZAGABRIA
Preobraženska 4
10000 Zagreb
Tel: (+385-1) 4830208/9 Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.iiczagabria.esteri.it
Udruga Talijana i Hrvata u Slavoniji