julije knifer meandar

vrijeme: 7. – 8. 12. 2009.

mjesto: Osijek, Galerija likovnih umjetnosti, Europska avenija 9;
            Srednja škola za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti, Osijek


MU suradnji sa Srednjom školom za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek u galerijskim prostorima organiziramo predavanje o životu i djelu Julija Knifera, te o značenju simbola Meandar, nakon čega bi učenici sudjelovali u radu različitih radionica s motivom inspiracije crno/bijele kompozicije i Meandra.

07. 12. 2004. godine u Parizu je preminuo jedan od najvećih hrvatskih eksponenata suvremene umjetnosti, Julije Knifer.
Rođen u Osijeku, završio Akademiju u Zagrebu (1951. – 1956.). Suosnivač i član umjetničke grupe Gorgona i sudionik pokreta Nove Tendencije. Već na samim slikarskim početcima pokazuje sklonost minimalizmu, što će se od 1959. u formi meandra realizirati kao temeljni i trajni likovni izraz. Djela J. Knifera nalaze se u mnogobrojnim privatnim kolekcijama i zbirkama najuglednijih svjetskih muzeja suvremene umjetnosti.

07. 12. 2009. godine, pet godina poslije, Galerija likovnih umjetnosti odlučila je odati priznanje umjetniku Juliju Kniferu i njegovom opusu, organizirajući likovne radionice njemu u čast. Osijek je već prisvojio motiv i simbol meandra; Galerija likovnih umjetnosti i Srednja škola za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti žele naglasiti odnos Grada i tog motiva.

U ponedjeljak 7. prosinca u 9 sati, u prostorijama Galerije, biti će organizirano uvodno predavanje o Kniferovom životu, djelu i simbolu meandra. Tri grupe učenika srednje škole su pozvane na sudjelovanje u prezentaciji koju je pripremila prof. Valentina Radoš (kustosica u GLUO i voditeljica Zbirke crteža i grafike I. polovice XX. stoljeća), kako bi dobili motiv i inspiraciju, te kako bi dalje mogli raditi u okvirima aktivnosti.

Cilj radionice, tijekom dva dana rada, je razvrstati moguća djelovanja znaka meandara na više vizualnih područja.
U Galeriji meandar motivira dekoraciju, djeca će raditi sa crno/bijelim papirom; raditi će podne ili zidne dekorativne kompozicije, dizajn odjeće, modelirajući kreativna djela, temeljena na kontrastu crnog/bijelog. Dinamiku meandra aplicirati će na „ljudskim formatima“ i na malim lutkama u veličini „barbike“; radit će otiske u tekstilu – jednostavne bijele pamučne majice pretvoriti će u jedinstvene predmete.

U Srednjoj školi za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti učenici će figurom meandra označiti cijelu podnu površinu ispred škole, pokazujući važnosti Kniferova simbola. S visine, iz zračnog pogleda na školu, meandar će usmjeravati i uputiti djecu da ulaze u poseban prostor: svijet kreativnosti, svijet umjetnosti, svijet života.
Meandar kao simbol života nastavlja svoj život u Kniferovu meandaru i transformira se u jednu prepoznatljivu ikonu, koja ostvaruje blisku komunikaciju s mladima u cijelom svijetu.

Projekt „Julije Knifer“ organiziraju:
Leonilda Conti Ribić, mag., muzejska pedagoginja u Galeriji likovnih umjetnosti, Osijek, koordinator projekta
Valentina Radoš, prof., kustosica Galerije likovnih umjetnosti, Osijek
Jelka Bauer, prof. Srednje škole za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek
Željka Fuderer Levak, prof. Srednje škole za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek
Marko Šošić, prof. Srednje škole za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek
Lidija Terzić, prof. Srednje škole za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek

Sudjeluju: učenici Srednje škole za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti Osijek