×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home2/mluhr/public_html/images/filakovac

×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/filakovac

filakovac top
Slikar Vladimir Filakovac (Slavonski Brod 1892. - Zagreb 1972.), jedan od ključnih protagonista hrvatskog slikarstva prve polovice prošlog stoljeća, napokon je, 37 godina nakon smrti, dobio dugo očekivanu monografiju – „Vladimir Filakovac (1892.-1972.)“ autorice Jelice Ambruš. Izdavač monografije je Galerija likovnih umjetnosti, Osijek Instituta za povijest umjetnosti, Zagreb.
Nakon predstavljanja monografije u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku, 1. 10. 2009., monografija je predstavljena i u Muzeju Mimara u Zagrebu, 15. 10. 2009.

Knjigu su, uz autoricu, predstavili recenzenti Tonko Maroević i Ivanka Reberski te, u ime izdavača, Branka Balen i Milan Pelc. Ovo luksuzno izdanje na 263 stranice, prema riječima Ivanke Reberski, zapravo je prva sustavna valorizacija ovog slikara, ključne figure osječkoga likovnog kruga.


Filakovčevo djelo predstavljeno je u devet kronoloških cjelina; od njegovih prvih likovnih pokušaja u srednjoj školi i razvoja u Vukovaru i Osijeku, preko školovanja u Budimpešti (što je neobičan likovni put u kontekstu hrvatskoga modernog slikarstva, budući da su se hrvatski slikari školovali u drugim srednjoeuropskim i zapadnoeuropskim centrima poput Beča, Praga, Münchena, Pariza…), sudjelovanja u Prvome svjetskom ratu pa sve do pedagoškog rada kada je kao profesor slikarstva radio u Beogradu, odnosno Zagrebu.
Ovaj slikar je na neki način paradigmatski primjer slikarskog sintetiziranja brojnih likovnih stremljenja s kraja 19. i početka 20. stoljeća.
Filakovac je obuhvaćao širok raspon tema i motiva, od portreta, pejzaža i mrtvih priroda do urbanih i animalističkih tema, a također se razvio u odličnog ilustratora i karikaturista. Ovom monografijom Filakovac je napokon vraćen s margine i svrstan uz bok ključnih hrvatskih slikara prve polovice prošlog stoljeća.

{gallery}filakovac{/gallery}