×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home2/mluhr/public_html/images/damjanovic

×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/damjanovic

img187mikro200
srijeda, 19. svibnja 2010., u 19 sati

GALERIJA LIKOVNIH UMJETNOSTI, OSIJEK
I OGRANAK MATICE HRVATSKE U OSIJEKU
POZIVA VAS NA SVEČANO PREDSTAVLJANJE KNJIGA I PREDAVANJE

DRAGANA DAMJANOVIĆA

 

ĐAKOVAČKA KATEDRALA
u izdanju Matice hrvatske, Zagreb

VUKOVARSKI ARHITEKT FRAN FUNTAK
i
ŽUPNA CRKVA UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE I SAKRALNA BAŠTINA ŽUPE MOLVE
u izdanju Leykam internacionala d.o.o
SUDJELUJU:
dr. sc. Zvonko Maković
dr. sc. Dragan Damjanović
Ivica Vuletić, prof., predsjednik Ogranka MH u Osijeku

Nakon predstavljanja knjiga slijedi predavanje Dragana Damjanovića uz projekciju o đakovačkoj katedrali.

O AUTORU

Dragan Damjanović rođen je 1978. godine u Osijeku. Diplomirao je u rujnu 2002. studij povijesti i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Odsjeku za povijest umjetnosti istoga fakulteta magistrirao je 2005. s temom “Arhitekt Fran Funtak”, te doktorirao 2007. s temom “Đakovačka katedrala”.
Zaposlen je od 2003. kao znanstveni novak - viši asistent na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu na projektu prof. dr. sc. Zvonka Makovića. Od 2009. docent je na istoj instituciji na kojoj predaje umjetnost 19. stoljeća. Glavno područje istraživačkog interesa vezano mu je uz povijest hrvatske i srednjoeuropske arhitekture 19. i 20. stoljeća, ponajprije uz historicizam (neogotika, neoromanika, neobizant), te secesiju. S toga je područja do sada publicirao 42 znanstvena članka u hrvatskim i stranim časopisima, niz tekstova u zbornicima, kao i mnogo stručnih i nekategoriziranih radova te četiri knjige. Sudjelovao je na 11 domaćih i međunarodnih znanstvenih skupova.
Jedan od najperspektivnijih mladih hrvatskih povjesničara umjetnosti, koji u kontekstu svoje specijalizacije promiče kulturnu baštinu Slavonije i to osobito 19. stoljeća. Suradnik je Galerije likovnih umjetnosti, Osijek, na projektu “19. stoljeće u Osijeku”, s temom: “Sakralna arhitektura osječkog historicizma”.
Surađivao je sa slavonskim temama: “Arhitektura klasicizma, historicizma i secesije”, “Đakovačka katedrala” te kataloška obrada umjetnina iz GLUO na izložbi “Slavonija, Baranja i Srijem - vrela europske civilizacije”, 2009.


O KNJIGAMA
ĐAKOVAČKA KATEDRALA, u izdanju Matice hrvatske, Zagreb, 2009. Knjiga o katedrali donosi studioznu, izvornu, dinamičnu interpretaciju najveće sakralne gradnje hrvatskog historicizma, te najvažnije sakralne građevine Srednje Europe u 19. st. Autor prvi u hrvatskoj povijesti umjetnosti donosi istraživačku interpretaciju simbola historicističke arhitekture Slavonije u monografiji bogato opremljenoj likovnom i dokumentarnom građom. U knjizi daje najcjelovitiji i najpouzdaniji suvremeni povijesno-umjetnički prikaz pripreme i gradnje, te ikonografije katedrale. Uz znanstvenu interpretaciju nastanka i opremanja, donosi povijesni prikaz turbulencija koje su u tom razdoblju obilježile hrvatsko društvo te opisuje ključnu figuru hrvatske kulture i najzaslužniju osobu za katedralnu izgradnju - biskupa J. J. Strossmayera.

VUKOVARSKI ARHITEKT FRAN FUNTAK, u izdanju Leykam internacionala d.o.o., 2009.
Monografija donosi pregled stvaralaštva Frana Funtaka, jednog od najznačajnijih i najplodnijih arhitekata i inženjera Slavonije u prvoj polovici 20. stoljeća. Početkom 20. st. iz Budimpešte, gdje se školovao, donosi u Hrvatsku tehnologiju gradnje armirano-betonskih mostova te postaje glavni konstruktor mostova u tadašnjoj Hrvatskoj. Knjiga na 336 strana, osim o mostogradnji, govori i o povijesti arhitekture grada Vukovara, u kojemu je najvećim dijelom živio i stvarao.


ŽUPNA CRKVE UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE I SAKRALNA BAŠTINA ŽUPE MOLVE, u izdanju Leykam internacionala d.o.o, 2010. Monografija o župnoj crkvi u Molvama donosi prikaz jednog od najznačajnijih primjera romantičarskog sakralnog graditeljstva u povijesti arhitekture 19. stoljeća u Hrvatskoj. Autor opisuje tijek gradnje i okolnosti koje su prethodile podizanju tog značajnog hodočasničkog centra posvećenog kultu Blažene Djevice Marije u Molvama u Podravini. Osim na arhitekturu, autor osobit naglasak stavlja na tijek opremanja i kvalitetu inventara molvanske crkve, uz kronologiju događanja.

{gallery}damjanovic{/gallery}