Kotac plakat200
Akcija pedagoških događanja u Muzejima povodom Dana muzeja u Hrvatskoj 2010. obilježava svoju 15. obljetnicu. Akciju i nagradnu igru organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju Hrvatskoga muzejskog društva, a nagrade na/sa kotačima, koji će zasigurno razveseliti posjetitelje u nadolazećim ljetnim danima, osiguravaju tvrtke Turbo sport i Epson. Ove godine u tijeku mjesec dana, od 18. travnja do 18. svibnja, posjetitelji mogu razgledati 59 Muzeja uključenih u Akciju širom Hrvatske i sudjelovati u posebno pripremljenim događanjima, radionicama, izložbama i sl., u svakome od njih. Poseban program za posjetitelje priređuju muzejski pedagozi i stručni djelatnici muzeja, a na sam Dan muzeja, 18. svibnja, muzejska ustanova voditelja Akcije (ove godine je to Etnografski muzej u Zagrebu) održava prigodnu svečanost i izvlačenje nagrada za sudionike Akcije. Sve muzeje ove godine povezuje kotač kao zajednička tema te knjižica Akcije s korisnim informacijama o sudionicima i njihovim programima, te nagradnim kuponima.

Što vam se nudi
Kupnjom knjižice u jednom od muzeja uključenih u Akciju stječete pravo besplatnog obilaska ostalih 58 muzeja navedenih u knjižici, odnosno uključenih u Akciju. Budući da su svi sudionici osmislili i pripremili atraktivne programe, najčešće prilagođene djeci školskoga uzrasta, ali i ostalim posjetiteljima - pojedincima i grupama, ovo je prilika da ste ponovno s nama i da kroz igru i razgledavanje naših muzejskih institucija steknete nova znanja na zanimljiv način.

U muzejima koje posjetite možete prikupljati pečate, čime stječete mogućnost dobivanja nagrada! Stoga, pokušajte ih obići što više, iz svojeg kraja, ali i one iz susjednih mjesta. Kao što sam naziv Akcije kotač govori, hrvatski muzeji Vas ove godine pozivaju na put otkrivanja „skrivenoga blaga“ koje leži na našem tlu, uz mnoštvo prilika da ga potražite i otkrijete, na najzanimljiviji način.

Što se nudi u Osijeku

Galerija likovnih umjetnosti Osijek pripremila je aktivnosti pod nazivom „Točak kotač kolač“. Svakog posjetitelja koji se uključi u akciju očekuju radna bilježnica s 12 različitih aktivnosti koje treba riješiti u sklopu izložbe „Tri stoljeća umjetnosti u Galeriji likovnih umjetnosti, Osijek“ – stalni postav, i jedan prozirni disk. Za svaku riješenu aktivnost dobije se okrugla naljepnica, koja se lijepi na disk. Na taj način posjetitelj dobiva svoj kotač boja. Kotač boja ostaje posjetitelju kao jedna edukativna uspomena na Galeriju, a okrugli kolač kao zahvalnica. Uz to, Galerija priprema određene radionice na kojima će, kroz različite likovne tehnike (u svezi izloženih umjetnina), posjetitelji istraživati potencijale okruglih oblika.

U Muzeju Slavonije uključite se u potragu i istragu za predmetima na kotačima. Muzej Slavonije je u pokretu, na kotačima duge 133 godine. Na izložbi S druge strane ogledala je izložen dio priče o kotrljanju Muzeja kroz prošlost. Predmeti stoje na izložbi, a Muzej se kotrlja i dalje. No, neki predmeti su još uvijek na kotačima, a od posjetitelja se očekuje da ih pronađu i istraže.

Zato, još jednom sve posjetitelje – velike i male, domaće i strane, zaigrane i one ozbiljnije pozivamo da nam se pridružite u ovoj poučnoj i zabavnoj igri! Saznajte mnoštvo zanimljivosti o hrvatskoj kulturnoj i prirodnoj baštini: stvarnim i zamišljenim, starim i novim, običnim i neobičnim... ali sigurno je, zanimljivim kotačima! (Jelena Hotko)