bezveze2 200
Hrvatsko muzejsko društvo i Sekcija za muzejsku pedagogiju već 19.godinu za redom organiziraju zajedničku edukativnu akciju. Ideja za ovogodišnju, 19. muzejsku edukativnu akciju pod nazivom (BEZ) VEZE proizašla je iz teme za Međunarodni dan muzeja 2014. godine, koja nosi naziv Museum collections make connections. Muzej domaćin ove je godine Prirodoslovni muzej Rijeka, voditeljica akcije je Anita Hodak.

U Galeriji likovnih umjetnosti svaki sudionika akcije (djeca, mladi), kao individualni posjetitelj moći će se aktivno uključiti radeći svoj likovni "string phone". Šabloni za čaše su pripremljeni s motivom slike/skulpture/grafike koje se nalaze na izložbi "Pogledi". Posjetitelj će izabrati dva motiva i na temelju svoje vlastite poveznice (po sličnostima motiva, autora, stila, sličnosti boje, slobodne asocijacije), te će ih pripremiti po uputama igre.

Od 18. travnja do 18. svibnja organizirati će se i radionice otvorenog tipa za vrste umjetnosti koje se prvenstveno pojavljuju izvan muzejskih prostora (bez "Veze"), Street art s grafitima i novi mediji s naljepnicama, strip crtanje će se proučavati u procesu stvaranja, a djeca/mladi će moći vidjeti sve likovne aspekte povezujući ih s "tradicionalnim" likovnim tehnikama.

Pravila igre: kupnjom knjižice (10 kn) mogu se posjetiti svi muzeji sudionici akcije besplatno.

Svi sudionici radionice sudjeluju u nagradnoj igri – samo izvlačenje nagrade (likovni materijali, muzejske publikacije) provesti će se na dan Muzeja.