film

Muzej likovnih umjetnosti u suradnji s Goethe Institutom u Zagrebu i u sklopu izložbe Ivan Faktor - Film koji samo ja gledam poziva vas na projekciju filmskog klasika M u režiji Fritza Langa, iz 1931. godine. O važnosti ovog filma unutar vlastitog umjetničkog opusa govoriti će Ivan Faktor uz kustosicu izložbe Valentinu Radoš. Projekcija će se održati u muzejskom Art clubu, 23. ožujka u 18:30 h. Ulaz besplatan

 

M - Eine Stadt sucht einen Mörder (u prijevodu M - Grad traži ubojicu) njemački je psihološki triler iz 1931. u režiji Fritza Langa, čij scenarij potpisuje zajedno sa suprugom Theom von Harbou. Ujedno je to i njegov prvi zvučni film. U njemu glavnu ulogu maestralno glumi Peter Lorre. Radnja i sami naslov filma se odnosi na potragu za serijskog ubojicu djevojčica, t.z. vampira iz Dizelodorfa, a potjera za njim provedena od strane policije i kriminalnog podzemlja. 

M se smatra ponajboljim njemačkim filmom 20. stoljeća i najbolje ostvarenje Fritza Langa.

"Unutar postava izložba prostorno i konceptualno spaja dva rada, što naglašava mogućnost njihovog stereoskopskog čitanja: Kangaroo court (2005. – 2007.) i Das Lied ist Aus (2001, - 2002.). Oba rada esejiziraju Langov film M – Eine Stadt sucht einen Mörder iz 1931. godine. Film je snimljen prema stvarnom događaju u kojem je jedan cijeli grad paraliziran i u strahu od haranja pedofilskog djecoubojice. U filmu, nakon što su se sudbene i policijske vlasti pokazale nesposobnima uhvatiti psihopata, berlinski se kriminalni polusvijet udružuje u potrazi, u hvatanju i konačno - u suđenju - ubojici. Sude mu impromptu procesom, koji se u engleskom jeziku naziva kangaroo court što, prema Black-ovoj enciklopediji znači „pojam koji opisuje lažirani pravni postupak u kojemu se prava neke osobe potpuno zanemaruju i u kojemu je rezultat već predodređen zbog pristranosti suda ili sudbene vlasti“.

Valentina Radoš, iz predgovora izložbenog kataloga