Sovica MLU18

NOĆ MUZEJA : VAŽNO JE SUDJELOVATI
Muzeji i sport – brže, više, jače...
citius, altius, fortius...

 

Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, u petak 26. siječnja 2018. godine, po trinaesti put, organizira manifestaciju Noć muzeja.
U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija, a pod naslovom i olimpijskim geslom:
Muzeji i sport – brže, više, jače../citius,altius, fortius..
Naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja, i stvaranju nove muzejske publike.
Za vrijeme ovogodišnje Noći muzeja u Muzeju likovnih umjetnosti bit će održani Dani grafike u sklopu kojih će biti upriličene dvije izložbe.
Dani grafike manifestacija je u organizaciji Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku koja se 2018. godine održava po osmi put. U sklopu Dana grafike organizirane su izložbe i radionice koje za glavni cilj imaju prezentaciju i popularizaciju grafičkih tehnika i grafike uopće. Za ovu godinu planirane su dvije izložbe suvremene japanske grafike, škole generalno nepoznate u Europi, a od velike važnosti i utjecaja na svjetskoj likovnoj sceni. Izložba se ostvaruje posredovanjem Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj te je planirana kao središnje mjesto proslave 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Japana i Republike Hrvatske.
Harumi Sonoyama (r. 1950.) japanski je grafičar, diplomirao na odjelu za slikarstvo Sveučilišta Tokyo Zokei. Kroz rad najviše se bavi litografijom. Izlagao je na velikom broju skupnih i samostalnih izložbi u Japanu i inozemstvu. Često nagrađivan, njegov rad nalazi se u nekolicini svjetskih muzeja i galerija (Tokyo Metropolitan Museum of Art, The British Museum, Cleveland Museum of Art,…).
HAN17 je tokijska udruga grafičara s ograničenim brojem članova koji to mogu postati isključivo putem poziva ili natječaja. Svaki član bavi se jednom grafičkom tehnikom. Cilj udruženja je popularizacija i prezentacija suvremenih strujanja u umjetničkoj grafici i očuvanje tradicionalnih tehnika koje se prenose generacijama još od vremena Hokusaija i tradicionalne ukiyo-e škole.
Veliki segment ovogodišnjih Dana grafike jesu edukativno-pedagoške radionice. One za cilj imaju popularizaciju grafike i njeno približavanje široj publici koja nema prilike susresti se sa samim procesom nastanka grafičke umjetnosti. Bit će održane radionice bakropisa, linoreza, sitotiska i drugih grafičkih tehnika u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku.


PROGRAM NOĆI MUZEJA 2018:

19:00
Osvijetlimo Noć muzeja – dvorište MLU, sudjeluju članovi izviđačkog kluba Javor i posjetitelji Muzeja

19:30 – 21:30
Radionica izrade origamija pod vodstvom Akiko Nashimoto Damjanović i Udrugom Dokkica

20:00
Upoznavanje s japanskim sportovima – borilačke vještine
Karate Klub Hrvatski sokol prezentira glavni trener Zvonko Biondić, pomoćnik trener Kristijan Klarić i članovi kluba
Kendo - borilačka vještina japanskog mačevanja, uz potporu Hrvatskog kendo saveza, i Kendo kluba Zagreb, prezentira Vladimir Kusik sa suradnicima

21:00
Vesna Mores izvodi pjesme na japanskom jeziku
Učimo pisati japanski pod vodstvom Vedrana Mesarića
Čitanje haiku poezije : Matko Duvnjak – Jović, student 3. godine, UAOS
Vedran Dakić, student 3. godine, UAOS

23:00
Vodstvo izložbom

19:00 – 24:00 ( Artklub)
Druženje uz tople i hladne napitke