46007512 1132976153545009 606031078150ff3733760 n

 

KULTURNI CENTAR EURODOMA
16. 11. - 30. 11. 2018.


U petak, 16. studenog, u prostorima Kulturnog centra Eurodoma u 19 sati, otvara se izložba Hodali su, hodat će autorice Ene Janković u produkciji Otvorenog likovnog pogona i u partnerstvu sa Muzejem likovnih umjetnosti Osijek. 

 

Izložba je rezultat višemjesečne akcije provedene među građanima i građankama Osijeka, u kojoj je umjetnica bilježila priče i iskustva onih koji imaju iskustvo migracije, te prikupljala iznošene cipele kao simbole mobilnosti. Skulpturalna instalacija koja će biti predstavljena na izložbi objedinjuje prikupljeni materijal.

Autorica je građanima uputila poziv na sudjelovanje te je tijekom dva mjeseca periodično boravilana osječkom Korzu, gdje je kroz susrete i razgovore s građanima i građankama prikupila preko dvjesto kratkih priča te isto toliko pari cipela. Time građani i građanke Osijeka postaju tzv. aktivna publika. Naime, slijedeći smjernice umjetnosti u javnom prostoru i umjetnosti u zajednici, ovaj rad u trajanju involvira pripadnike lokalne zajednice u produkciju umjetnosti, polazeći od problema koji je relevantan i aktualan u lokalnom kontekstu. Iskustva Osječana i Osječanki sa životom i radom u inozemstvu različitog su predznaka i motivacije, a sve te izjave, razmišljanja i stavovi moći će se pročitati u sklopu izložbe. Naime, svaka od priča koje su sudionici/ce podijelili/e s umjetnicom pažljivo je zabilježena u knjizi koju je umjetnica ručno izradila i ispisala i koja je dio istalacije.Cilj akcije kao i izložbe je otvoriti prostor za iznošenje mišljenja i iskustava građana kako bi se fenomen iseljavanja protumačio iz njihove perspektive, temeljeno na raznorodnim glasovima, a u kontekstu umjetnosti i društveno angažiranog umjetničkog djelovanja. 

Izložba će biti otvorena do 30. studenog, od utorka do petka u periodu od 12 do 16 sati, te subotom i nedjeljom od 14 do 18 sati.

Izložba je realizirana pod pokroviteljstvom Grada Osijeka, a lokalni partner je Muzej likovnih umjetnosti Osijek. Umjetničko vodstvo potpisuje Kristina Leko, a kustosko-produkcijski tim čine kustosica MLU Valentina Radoš i Jozefina Ćurković, stručna suradnica Otvorenog likovnog pogona. Rad organizacije Otvoreni likovni pogon u 2018. podržavaju Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i Grad Osijek. Sve pojedinosti i redoviti izvještaje o tijeku projekta dostupne su na Facebook stranici Umjetnički pojmovnik javnog prostora te web stranicama OLP-a www.otvorenilikovnipogon.org

Intervencija je dio višegodišnjeg programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora umjetničke organizacije Otvoreni likovni pogon, čiji je cilj jačanje diskursa umjetnosti u javnom prostoru i umjetnosti u zajednici putem umjetničkih intervencija mladih umjetnika i umjetnica koji se bave lokalno relevantnim temama.


Ena Janković studentica je diplomskog studija na Umjetničkoj akademiji u Osijeku (modul slikarstvo) pod mentorstvom izv. prof. art Domagoja Sušca. Od listopada 2017. godine vrši dužnost voditelja dječjih likovnih radionica u Dječjoj osječkoj kreativnoj kućici „DOKKICA“. 2015. godine sklapa suradnju s Muzejom grada Iloka. Do 2018. godine objavljuje tri dječje radne knjižice (2018. Lađe na Dunavu, 2016. Mali arheolog, 2015. Žigovi i pečati). Izlagala na više grupnih izložbi u Osijeku: 1. Studentsko biennale, Gradske galerije Osijek; OLJM i OLJM2, KC-kulturni centar Osijek; InBook izložba likovnih radova, Gradska knjižnica Vinkovci itd. Intervencije u javnom prostoru: ReArt festival, umjetnička intervencija u javnom prostoru; slikarska intervencija u prostoru dječje pedijatrije, KBC Osijek; Sjenjak u akciji, izrada mozaika u prostoru amfiteatra na pročelju zgrade robne kuće Sjenjak.

 

(pozivnica)

(plakat)