Finissage izložbe

Hommage V.K.-u 

četvrtak, 5. rujna i petak, 6. rujna 2019. u 19 sati

 

Izložbom Hommage V. K.-u odaje se počast u svibnju 2018. godine tragično preminulom kustosu Muzeja likovnih umjetnosti Vlastimiru Kusiku, muzejskom savjetniku, likovnom kritičaru, povjesničaru i teoretičaru umjetnosti.

Izložba Hommage V. K.-u obuhvaća djela umjetnika domaće neoavangarde i postmoderne druge polovice 20. stoljeća te djela umjetnika suvremene hrvatske i posebice osječke likovne scene od 1970-ih do danas; radove onih umjetnika s kojima je Vlastimir Kusik surađivao i koje je kao likovni kritičar i kustos pomno pratio; umjetnike koje je preferirao i prema kojima je imao posebnu vrst naklonosti, umjetnike s kojima je bio u bliskom kontaktu, koje je promovirao i afirmirao, i umjetnike koji su, na koncu, afirmirali njega.

Na izložbi, koja zauzima cjelokupni izložbeni prostor Muzeja likovnih umjetnosti, zastupljeno je ukupno 43 autora i 57 umjetničkih djela.

Povodom zatvaranja izložbe Hommage V.K.-u, u četvrtak, 5. rujna u 19:00 sati prof. dr. sc.  Jerko Denegri, teoretičar umjetnosti i autor teksta u katalogu izložbe Hommage V.K.-u održat će se vodstvo kroz izložbu.

ˮSvijet umjetnosti dragocjen je i stoga što upravo u njegovu okrilju, kao valjda nigdje drugdje, imamo sretne prigode susresti se i upoznati s mnogim dragim ljudima, steći prijatelje s kojima možemo dijeliti neke od najljepših trenutaka profesionalnog i osobnog postojanja. Za mene je jedna od takvih osoba bio Vlastimir Kusik, koji me posebno zadužio poticajima za suradnju na projektima što su mi uistinu mnogo značili, poput naših zajedničkih naklonosti primarnom slikarstvu, Kniferu i Gorgoni. Vlastimir je bio vrhunski znalac svoje struke kao povjesničar umjetnosti, likovni kritičar i kustos, stoga raduje spoznaja da kao takav ostaje u sjećanju, osim ljudi iz ustanove u kojoj je proveo svoj radni vijek, također i nas ostalih, koji ga želimo zadržati u nezaboravnim uspomenama.ˮ

                                                                                                                                              Jerko Denegri, iz predgovora kataloga

 

kukuzkuzkuzkz

 

 Ritam zapisa Vlastimira Kusika pamti nešto i od načina kako je govorio, objašnjavajući i komentirajući umjetničke događaje i osobe. Okvir njegova fokusa bio je grad unutar čijih je specifičnosti markirao točke svojeg interesa – slike pred kojima je stajao, zgrade čija je bolja vremena pamtio, perfomanse kojima je svjedočio ili u njima sudjelovao. Sudbina osječke likovne scene desetljećima je bila ne možda doslovno u Kusikovim rukama, ali zasigurno pod njegovom konstantnom paskom. O osobitostima njegova povjesničarsko-umjetničkog opusa, a u povodu izložbe Hommage V. K.-u koja se održava u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, u petak, 6. rujna u 19 sati govorit će dr. sc. Sandra Križić Roban, znanstvena savjetnica Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu.

 

 

sandra kriZic roban