Autoportreti 290x290

 

Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku 10. travnja 2020. započeo je s online prikazivanjem izložbe Autoportreti iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti na svojoj web stranici i društvenoj mreži Facebook.
Riječ je o izložbi koja problematizira temu autoportreta u fundusu Muzeja, revalorizira i prezentira u novom svjetlu poznate nam autoportrete. Autor izložbe, mr. sc. Daniel Zec, viši kustos ističe da se izložbom daje doprinos kompletnoj obradi jednog aspekta muzejskog fundusa koji je ujedno i kvalitetna priprema za budući stalni postav Muzeja likovnih umjetnosti.Značaj izložbe također leži u činjenici da većinu djela potpisuju umjetnici koji pripadaju osječkome likovnom krugu ili su rođenjem Osječani (raspon djelovanja od sredine XIX. stoljeća pa sve do danas), što je pak rezultat planiranog formiranja i nadopunjavanja zbirki Muzeja. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja 2020. godine s početkom u 18:00 sati, u Muzeju likovnih umjetnosti održat će se predavanje s ciljem predstavljanja izložbe javnosti. ICOM, koji tematski usmjerava Međunarodni dan muzeja, predložio je u 2020.-oj obilježavanje ove manifestacije na temu „Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“ (Museums for Equality: Diversity and Inclusion). U Hrvatskoj će to biti njezina 40. obljetnica uz koju se predlaže organiziranje proaktivnih projekata s kojima muzeji svoju praksu usmjeravaju prema ulozi promicatelja razumijevanja i uvažavanja različitosti kao i na socijalni senzibilitet i inkluzivno ponašanje. Socijalni senzibilitet je posebice važan u vrijeme pandemije COVID-19, kada su muzeji kao i mnogobrojna druga mjesta u kulturi, inače mjesta susreta, okupljanja, razgovora, zatvorena.

Budući da smo zbog osiguravanja potrebnih mjera socijalne distance i zadovoljavanja epidemioloških preporuka morali ograničiti broj sudionika, pozivamo sve zainteresirane da predavanje prate online preko Facebook profila Muzeja (https://www.facebook.com/mlu.osijek/).