Flying Art 5

U sklopu finissage-a izložbe "Kako su Frukovi radovi nastavili živjeti…" u četvrtak, 25. studenog s početkom u 19 sati održat će se predavanje pod nazivom "Leteća umjetnost i nylon art".

Predavanje o začudnim multimedijskim projektima Gorana Fruka, u kojima se spajao preformans, happening, fizički teatar ili mjuzikl, održat će njegove prijateljice; muzejska savjetnica Jasmina Bavoljak i vizualna umjetnica i Goranova partnerica Iva Patarčec. Esej o Radioaktivnom proljeću napisao je kompozitor Stanko Juzbašić, Frukov suradnik na brojnim događanjima.

„Ono što bismo voljele pokazati na ovom predavanju je širina Frukovog djelovanja i stvaralaštva, a pogotovo, da parafraziram Ivu Patarčec njegovi nasrtaji na podjelu  umjetnosti  na vrste i rodove, poetski rečeno želimo vam prikazati kako je Fruk napadao jednoumlje razlistavanjem na slojeve u potrazi za totalnom umjetnošću ili totalnim životom, u kojem je slikarstvo bilo samo segment. Dojmljiv, začudan i nesvakidašnji uradak koji  bi iz toga nastajao bio bi zapravo neki usporedni tijek stvarnosti u kojoj se živjelo, izrečen umjetničkim promišljanjem zbilje. Svi njegovi radovi mogu se danas promatrati i u kontekstu pluralizma ranog postmodernističkog razdoblja i post-konceptualne umjetničke prakse.

Nevjerojatna je količina materijala koja se sakupila prilikom pripreme za predavanje tako da je jako teško bilo napraviti odabir i selekciju. Odlučile smo da se nećemo baviti  čistim slikarstvom već upravo suprotno, svime ostalim, što u sebi naravno sadrži i slikarstvo; performansima, igrokazima, multimedijalnim aktivnostima, a ponajviše svijetom sjećanja i ljudima s kojima je Fruk stvarao svoj fantazmagorični svemir. Njegova suradnica i kolegica s klase na ALU Martina Kramer napisala je 1987. u Studentskom listu tekst koji ima elemente manifesta:….budalaštine od velikog povijesnog značaja, aktualna zbivanja i svakodnevni detalji (dok su naročito preporučljive teme koje resi izvjesna pompa i čudesnost) nadahnjuju članove „Dobronamjernog kluba Obnova“ da gradom i drugdje izvode javne spektakularne manifestacije……(one ) imaju izvjesne osobine umjetnosti, a to su npr. elementi slikarstva, kolažiranje, likovno rješavanje prostora, čak kazališta, muzike, te nadasve (što bi manje zahtjevnom gledatelju bilo najprihvatljivije) - happeninga.“ - Jasmina Bavoljak

 

Flying Art 13

 

 

Flying Art 5