image
XIII. MEMORIJAL IVE KERDIĆA
image
Vlatka Škoro
image
Vlatka Škoro
image
Vedran Perkov
image
MONOGRAFIJA

Voditelj Daniel Zec  

  zm2 Uz zbirku skulptura, s vremenom dobiva na značenju i vrlo vrijedna kolekcija medalja i plaketa, koja je izdvojena u samostalnu muzejsku zbirku. Njena vrijednost i značaj potvrđeni su pokretanjem izložbe Trijenale medaljerstva i male plastike – memorijal Ive Kerdića, koja se tradicionalno održava od 1980. godine. Od samoga početka Kerdićev memorijal egzistira kao jedinstvena umjetnička priredba kojom se mala plastika i medaljerstvo (ono suvremeno kao i ono koje ulazi u povijest umjetnosti)  predstavljaju na najvišem nacionalnom nivou.
   Izrazito dragocjen dio ove zbirke čini donacija plaketa i medalja iz privatne kolekcije koju je stvarao i oblikovao Zorislav Dragutinović, jedan od tri sina Dragutina Neumana, zaslužnog građanina grada Osijeka početka dvadesetog stoljeća i vlasnika zgrade u kojoj je danas galerija. U grad i Galeriju zbirka je došla iz Švicarske, gdje je poslije rata živio i umro Zorislav Dragutinović, 1985. godine. I druge su medalje tog vremena, vatikanske, talijanske i francuske iznimnog značenja i vrijednosti. Zapravo, cijela je zbirka slijed “krugova užeg interesa koje je odabrala unutrašnja estetska i vrijednosna intencija donatora” zaključno sa vrijednim djelima vremena rađanja medaljerstava dvadesetog stoljeća u središtima srednjoevropske kulture među kojima je  važno mjesto  hrvatskih kipara Rudolfa Valdeca, Roberta Frangeš Mihanovića, Ivana Meštrovića i Ive Kerdića posebno vrijedno zastupljenih u zbirci.

 zm                                                                                                        PisanelloAntoniodiPuccio
 

 Kao najvrjedniji primjerak iz ove kolekcije, ističe se medalja LEONELLVS MARCHIO ESTENSIS iz XV. Stoljeća, rad Il Pisanella (Antonio di Puccio di Cerreto, 1395.-1455.). Medalja je to iznimne rijetkosti i vrijednosti, djelo autora “začetnika medaljerskog medija”. Medaljerska donacija Zorislava Dragutinovića cjelovito je predstavljena na IX. Triennalu medaljerstva i male plastike, 2007. godine. Ovaj postav sa reprodukcijama bio je korak dalje u predstavljanju zbirke na putu konačne stručne obrade i nadasve kulturne afirmacije njezinih vrijednosti.                                                                                                                                                             

Muzej likovnih umjetnosti

Tel: 031/251-280; 251-287; 251-288

Fax: 031/251-281

email: mlu@mlu.hr

OIB: 19872442344

Adresa

Europska avenija 9
Europska avenija 9
31000 Osijek
31000 Osijek

Radno vrijeme

utorak - petak
utorak - petak: 10 - 20 sati
subota i nedjelja
subota i nedjelja: 10:00 - 13:00 sati
ponedjeljak
ponedjeljkom zatvoreno za posjetitelje