OBJAVA SELEKCIJE

 

U današnjim aktualnim društveno-medijskim narativima, koji ne mogu zaobići umjetnost i vizualnu kulturu, često nailazimo na spomen o umjetnicima koji su predvidjeli pandemiju, karantene, raspad zapadne demokracije i različite druge distopijske narative, a što svakako podiže trenutnu simboličku i razmjensku vrijednost, kako umjetničkim radovima tako i brojnim filozofskim diskursima. U apstraktnim slikama prepoznajemo nepredvidljive dijagrame širenja virusa, u skulpturama zamišljamo dekadansu ljudskog roda, a u video instalacijama tražimo apoteozu kraja ere o fizičkoj bliskosti. Naš doživljaj stvarnosti u doba virusa nužno je zamagljen medijskim reprezentacijama uskraćivanja slobode, sveprisutnog straha od bolesti i smrti, kao da čovječanstvo nikada prije Covida-19 nije živjelo pod prijetnjom sumraka civilizacije.

… Ovogodišnje izdanje Slavonskog bijenala pod nazivom Slika kao virus želi propitati reakcije umjetnika na potpuno novu situaciju u kojemu se putevi nevidljivih neprijatelja (virusa) i hiper-vidljivih vizualnih komunikacija susreću i često razmjenjuju uloge. Pozivamo umjetnike svih medija da pokažu na koji način vide umjetničku komunikaciju danas kada je ono čega se najviše bojimo nevidljivo. Može li u takvom strahu ono umjetnički i medijski vidljivo uopće prikazati ono patogeno nevidljivo? Ne ustručavamo se postaviti ni očekivana pitanja, poput: kakva je i u čemu se sastoji snaga umjetnosti u doba ugroze ili kakav je smisao umjetničkog djelovanja u dominantnom medijskom narativu zaraze? Želimo da u naslovu Slika kao virus umjetnici prije svega prepoznaju stilsku figuru vremena u kojem živimo, vremena pandemije koje je snažno uzdrmalo temelje demokratskog poretka, društva blagostanja i međuljudskih odnosa.

Iz teksta natječaja

 

Za 27. izdanje slavonskog biennalea, Ocjenjivački sud u sastavu: dr.sc. Krešimir Purgar (predsjednik), Jasminka Babić, Matija Debeljuh, dr. sc. Nataša Lah i Valentina Radoš (kustosica manifestacije) odabrao je radove 35 autora i autorica te umjetničkih suradnja, iz cjelokupne natječajne selekcije, koji će na ovogodišnjoj izložbi izlagati. Imena odabranih autora/ica i autorskih suradnja su:

Taeyoung Ahn (J. Koreja); Marija Ančić; Guildo Bavčević i Tanja Vujasinović; Bob Bicknell-Knight (V. Britanija); Miran Blažek; Duška Boban; Denis Butorac; Eric del Castillo (Mexico / Hrvatska); Iva Džaja; Ena Gilih; Shir Handelsmann (Izrael); Ji-young Hong (J. Koreja); Alem Korkut; Goran Kujundžić; Luana Lojić; Mark and Sol (J. Koreja); Kristina Marić; Tetsuya Maruyama (Japan / Brazil); Mario Matoković; Toni Meštrović; Ana Mušćet; Ivana Ognjanovac i Mare Šuljak; Jaakko Pallsvuo / Anni Puolakka / Tarwuk / Viktor Timofeev (Finska, Latvija, SAD); Predrag Pavić; Ana Petrović; Viktor Popović; Nenad Roban; Anja Serdar; Iva Simčić (BiH); Tea Teodorović; Ivana Tkalčić; Andrej Tomić; Slobodan Tomić; Neven Tudić i Lea Vidaković.

 

Ocjenjivački sud 27. slavonskog biennalea zasjedao je 17. i 18. listopada 2020. u prostorijama Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku. Prispjeli radovi bili su Ocjenjivačkom sudu prezentirani u digitalnom obliku, u formi u kojoj su i pristigli na natječaj. Od 182 prijava, za izlaganje na 27. slavonskom biennaleu, odabrana su 35 rada, odnosno po jedan rad svakog odabranog autora/ice ili autorske suradnje.

Prema pravilima izložbe, Ocjenjivački sud tradicionalno dodjeljuje i nagrade Slavonskog biennalea, za koje konkuriraju svi radovi izabrani za izlaganje. Dodjeljuju se — glavna nagrada ili Grand Prix, tri jednako vrijedne nagrade Ex Aequo i dva Priznanja. Uz tradicionalne nagrade biennalea dodjeljuje se također Nagrada Vlastimir Kusik - samostalna izložba u produkciji MLU.

O dodjeli nagrada Ocjenjivački sud odlučit će nakon postava radova u izložbenom prostoru, odnosno na dan otvorenja Biennalea.

Izložba 27. slavonski biennale otvara se 10. prosinca 2020. u 19 sati u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku i bit će otvorena do kraja veljače 2021. godine.

 

Za sve dodatne informacije:

Valentina Radoš, kustosica izložbe

031/251-284

091/522-1416