OTVORENJE: 8. srpnja 2021.

kustosica izložbe: Zsuzsanna Korhecz Papp, Gradski muzej Subotica

koordinator izložbe: Ivan Roth, Muzej likovnih umjetnosti Osijek

 

Muzej likovnih umjetnosti 8. srpnja 2021. godine u 19 sati otvara Izložbu budimskog slikara Matije Žeravića (1702 – 1771). Otvorenje izložbe održat će se u sklopu ovogodišnjeg Osječkog ljeta kulture.

Izložba se prenosi iz Gradskog muzeja Subotica s kojim Muzej likovnih umjetnosti duži niz godina bilježi vrlo ugodnu suradnju u razmjeni izložbenog programa. Autorica izložbe je Zsuzsanna Korhecz Papp, restauratorica i muzejska savjetnica Gradskog muzeja Subotica, čiji je dugogodišnji rad na istraživanju lika i djela Matije Žeravića rezultirao izložbom kojom su, po prvi puta, objedinjeni i prezentirani život i djelo ovog kasnobaroknog slikara hrvatskog porijekla s budimskom adresom.


Izložba budimskog slikara Matije Žeravića (1702 – 1771)

Djelovanje Matije Žeravića obilježilo je slikarstvo kasnoga baroka franjevačke provincije sv. Ivana Kapistrana. Njegovu vrlo produktivnu djelatnost autorica izložbe konačno okuplja na jednome mjestu. Njime se u struci uopće malo tko bavio, a ukoliko i jest slabe su bile mogućnosti pronalaska paralela i objedinjavanja opusa. Razlog tomu je, prije svega, raspršenost njegovih djela u Mađarskoj, Baranji, Slavoniji i Vojvodini te činjenica da je znatan dio njegova opusa nije sačuvan.

Izložbom u osječkom muzeju bit će prezentirano desetak Žeravićevih djela štafelajnog slikarstva iz Osijeka, Sombora, Livna, Dunaföldvára i Budimpešte kojima su pridruženi prikazi njegovih zidnih oslika kaštela Ráday u Pécelu i crkvi bosanskih franjevaca u Budimpešti. Dodatni doprinos poznavanju Žeravićeva opusa dat će i segment o restauraciji pojedinih slika koju je osobno uradila upravo autorica izložbe Zsuzsanna Korhecz Papp.

„U djelima Matije Žeravića raspoznajemo sve odlike rokoko slikarstva: svijetle, pastelne boje, asimetrične, prozračne kompozicije, lagane pokrete. Unatoč činjenici da je pripadao starijoj generaciji budimskih majstora, bio je u toku s umjetničkim trendovima u većim srednjoeuropskim gradovima. Njegova djela odlikuje besprijekorno poznavanje linearne perspektive, suptilna modelacija forme, dekorativna igra draperija, pokrenuti, karakteristični likovi. Kada je riječ o eventualnim anatomskim pogreškama, naslućujemo rad njegovih pomoćnika. Žeravić je na originalan način iskoristio stečena znanja i iskustva sjedinivši ih u izražajnim cjelinama svojih slika, na kojima lako prepoznajemo specifične glavice njegovih anđela, dječice, kerubina i pokatkad dojmljivo izvedene ruke, konturirane valovito crvenim linijama. Specifičan je položaj raširenih prstiju kod većeg broja likova, kao i način oblikovanja nogu velikih anđela, koji su uvijek obavijeni žutim draperijama. Koloristički naglasci postignuti svjetlocrvenom bojom na inkarnatu otkrivaju njegovu smjelost, a ukupna slikarska vještina promiče ga među najbolje majstore srednjoeuropskoga kasnog baroka. 

Znanje je stekao vjerojatno kao šegrt slikara kvadrature. U rodni se grad vratio kao majstor s praksom. Djela Matije Žeravića koja smo dosad atribuirali nastala su u razdoblju njegova zrelog stvaralaštva, a njegov veliki talent najlakše se uočava na freskama i na arhitektonskim detaljima štafelajnih slika. Pozamašnim i kvalitetnim opusom proizišlim iz suradnje s uglednim naručiteljima Matija Žeravić izdvaja se iz skupine lokalnih protagonista slikarske scene.“

                                                                                      
Završne riječi dr. sc. Zsuzsanne Korhecz Papp

                                                                                    iz kataloga izložbe

 

 

„Na kraju valja podsjetiti da se izložba i katalog radova budimskog slikara Matije Žeravića nastavljaju na niz sličnih istraživačkih i konzervatorsko-restauratorskih projekata dr. sc. Zsuzsanne Korhecz Papp, kojima je znatno pridonijela poznavanju i prepoznavanju opusa mađarskih baroknih slikara.“

                                                                                                            Iz Predgovora kataloga izložb

dr. sc. Mirjana Repanić Braun

Izložba je otvorena do rujna 2021. godine i  financirana je sredstvima Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Ministarstva kulture i medija RH.

 

 

Digitalna pozivnica