Muzej likovnih umjetnosti ima čast pozvati vas na otvorenje
samostalne izložbe Gorana Fruka, u četvrtak, 14. listopada s početkom u 19 sati

 
 
Izložba je posvećena te potaknuta donacijom devet slika Gorana Fruka, poklonjenih Muzeju likovnih umjetnosti od strane umjetnikove majke 2018. godine, i koncepcijski je dio opširnijeg izložbenog projekta Akvizicije 2016. – '21. Uz poklonjena djela, izložba se također sastoji od radova posuđenih iz obitelji umjetnika te pruža uvid u Frukovo stvaralaštvo u kontekstu pluralizma ranog postmodernističkog razdoblja i post-konceptualne umjetničke prakse 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Umjetnikovo eksperimentiranje materijalima i tehnikama, na granicama percepcije slike i slikovnosti, u Frukovom se radu manifestira kao istraživanje granica platna kao ultimativnog umjetničkog objekta. Uz uvid u Frukove slikarske domete, izložba je također posvećena nastavku života umjetničkog djela i nakon smrti samog autora – u ovom slučaju prvenstveno kroz zalaganje i brižno čuvanje Frukove ostavštine od strane njegove majke Đurđe Sučević Fruk za vrijeme njena života.


GORAN FRUK (1959. - 1993.)

„Rođen je u Zagrebu, a tu se i školovao: nakon gimnazije studirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu te slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Pjesme je počeo pisati u gimnaziji. Prva knjiga pjesama „Skladanje s ostalim“ objavljena je 1985. godine kada je bio na Akademiji likovnih umjetnosti. U vrijeme svojih samostalnih izložbi i sudjelovanja na brojnim grupnim izložbama pisao je poeziju i počeo pripremati zbirku pjesama naslovljenu „Rast na drugu stranu“. Bio je alpinist pa je povezao studente ALU-a s alpinistima u izvođenju niza umjetničkih akcija, od kojih su neke zahtijevale i alpinističke vještine.
Kao multimedijski umjetnik posebno je poznat po performansima i povezivanju različitih aspekata umjetnosti i života.
U vrijeme snažne umjetničke aktivnosti i poleta, na silazu sa Sljemena u blizini Zagreba, na putu što ga je poznavao odmalena, pao je i nije se više probudio. Ostavio je bogat opus umjetničkih djela, ali i mnogo neostvarenih planova za buduće raznolike radove..“
 
 
 
scan0003