Izložbeni program: 2022.

image
Rujan 2021. - veljača 2022.

Izložba koja tradicionalno svakih pet godina predstavlja umjetničku građu koja je ušla u Muzej tijekom proteklih pet godina. Ovaj prikaz predstavlja veliki broj umjetnina koje je muzej pribavio u različitim oblicima: otkupom, darovnicom umjetnika, darovnicom obitelji ili nasljednika umjetničke ostavštine te sličnim.
image
Prosinac 2021. - veljača 2022.

Izložbom će se predstaviti lik i djelo Petera Pjera Weisza, Židova odraslog u Osijeku, školovanog u Zagrebu i Parizu, onoga koji nema stalnu adresu i koji pronalazi put kući. Weiszovo slikarstvo je progresivno i kao takvo upečatljivo, lako razumljivo, blisko običnom čovjeku. Ponosan na svoju osječku mladost, izložbom će se vrednovati njegovo mjesto i značenje na osječkoj likovnoj sceni.
image
Veljača - lipanj 2022.

Mrtva priroda iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti treća je izložba iz ciklusa velikih tematskih izložbi neobrađenih tema kojom se istodobno obrađuje, istražuje, revalorizira i prezentira bogati fundus Muzeja likovnih umjetnosti. U fundusu MLU-a nalazi se 119 djela koja pripadaju tematici mrtve prirode.
image
Ožujak 2022.

Uslijed trenutnih društveno-ekonomskih događaja, DAB u 2021. izmješta svoj pogled prema unutra – povratkom prema izvoru. Vrijeme nesigurnosti, nestalnosti, stalnih promjena neprestano testira naše mogućnosti transformacije i prilagođavanja. Stoga u ovim izazovnim vremenima postavljamo pitanje čemu nas voda može poučiti?
image
Travanj - svibanj 2022.

Biennalna izložba Photo Graz nudi uvid u kreativne radove štajerskih fotografa u organizaciji udruge Kulturvermittlung Steiermark. Odabrani radovi obrađuju aktualne, društveno relevantne teme - pitanja u vezi s kulturom, identitetom i našom percepcijom stvarnosti.

image
Miran Blažek – samostalna izložba
Lipanj - kolovoz 2022.

Miran Blažek, dobitnik nagrade Vlastimir Kusik s 27. slavonskog biennale-a iz 2020. godine, postavit će samostalnu izložbu koja problematizira pojam umjetničkog izričaja apstraktne provenijencije, odnosno semantiku fizičkog i mentalnog shvaćanja prostora. Predstavlja novi ciklus radova u nastavku na rad za koji je umjetnik nagrađen na slavonskom biennale-u.
image
Petra Mrša: samostalna izložba
Rujan - listopad 2022. Nagrada MLU na Salonu mladih 2020. odnosi se na video rad Are you sure you want to leave the game? U radu razvija koncept i ideju međusobne povezanosti i isprepletenosti fizičkog i digitalnog okruženja mladih danas. Na osječkoj izložbi želja joj je zaokružiti tu temu kroz tri video rada i jednu kolaborativnu prostornu instalaciju (KPI).
image
XIV. Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike
Srpanj - prosinac 2022.

Memorijal Ive Kerdića – triennale hrvatskog medaljerstva i male plastike utemeljen je 1980. g. kada je i prvi puta održan u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku. Likovna je to manifestacija koja svake treće godine predstavlja publici radove domaćih umjetnika koji se ostvaruju na području medaljerstva i male plastike.
image
Zajednički fotografski narativi
Studeni 2022.

Izložbom se predstavlja projekt "Zajednički fotografski narativi" - koji okuplja niz udruga i institucija sa svrhom održavanja višegodišnjih aktivnosti posvećenih fotografiji u 20. st. U sklopu osječke izložbe planirana je jedna prostorija posvećena osječkoj fotografskoj baštini. Poseban naglasak stavit će se na ostavštinu slavnog Nikole Szegea i njegov doprinos na razvitak pojma umjetničke fotografije te njegova djelatnost kroz osječki fotoklub.
image
28. slavonski biennale – Nove paradigme sreće
Prosinac 2022.

Slavonski biennale je žirirana izložba koja se od 1968. g. održava u MLU. Predstavljajući slikarstvo, kiparstvo, grafiku i multimedijalne umjetnosti, biennale je najznačajnija žirirana skupna izložba u regiji. S 28. izdanjem ove manifestacije nastavljamo propitivanje pozicije i uloge suvremene umjetnosti danas i u perspektivi budućnosti kroz naslovni i tematski okvir „Nova paradigma sreće“

 

                                                                                   Hommage VK u 290x290

 

 otvaranje izložbe:

četvrtak, 13. lipnja 2019. u 19 sati

trajanje izložbe:
13. lipnja – 8. rujna 2019.

 

Izložbom Hommage V. K.-u odaje se počast u svibnju 2018. godine tragično preminulom kustosu Muzeja likovnih umjetnosti Vlastimiru Kusiku, muzejskom savjetniku, likovnom kritičaru, povjesničaru i teoretičaru umjetnosti.

Izložba Hommage V. K.-u obuhvaća djela umjetnika domaće neoavangarde i postmoderne druge polovice 20. stoljeća te djela umjetnika suvremene hrvatske i posebice osječke likovne scene od 1970-ih do danas; radove onih umjetnika s kojima je Vlastimir Kusik surađivao i koje je kao likovni kritičar i kustos pomno pratio; umjetnike koje je preferirao i prema kojima je imao posebnu vrst naklonosti, umjetnike s kojima je bio u bliskom kontaktu, koje je promovirao i afirmirao, i umjetnike koji su, na koncu, afirmirali njega.
Na izložbi, koja zauzima cjelokupni izložbeni prostor Muzeja likovnih umjetnosti, zastupljeno je ukupno 43 autora i 57 umjetničkih djela.
Na otvaranju izložbe, ukoliko to vremenski uvjeti dopuste, nastupit će osječka skupina „Die Hausers“.

O izložbi, iz Predgovora u katalogu izložbe:
„O stručnom i intelektualnom radu Vlastimira Kusika i njegovu doprinosu našoj likovnoj kritici i povijesti umjetnosti rječito govori njegova izdašna intelektualna ostavština što seže od nepreglednog niza izložbi, koje je kao kustos koncipirao, priredio te kritički argumentirao, do doslovce nekoliko stotina objavljenih tekstova – likovnih kritika, predgovora u izložbenim katalozima, stručno-znanstvenih radova, eseja, kolumni, crtica, prikaza, ogleda i rasprava. Taj pozamašni opus, „Opuscula Kusikiana“, predstavlja Vlastimira Kusika kao jednu od nemimoilaznih osobnosti naše kulture i umjetnosti, no prije svega kao pregaoca koji je, vođen svojom erudicijom, istančanim senzibilitetom i afinitetima, dao dragocjen obol tumačenju i poznavanju hrvatskog likovnog moderniteta i suvremenosti.“

„Vlastimir Kusik bio je potvrđeni prominent hrvatske likovne kritike s jakom osječkom adresom i s jakim osječkim akcentom. Kao znalac suvremene osječke likovne scene, bio je aktivni sudionik likovnog života svoje sredine. Prepoznavanju i afirmaciji danas renomiranih umjetnika, od kojih su jedni svoju osječku adresu zamijenili nekom drugom, a drugi ostali djelovati u Zavičaju, uvelike je pridonio upravo Vlastimir Kusik. A oni su, zauzvrat – kako bi to Vlastimir rekao, prisjećajući se Ota Švajcera – „potvrdili vjerodostojnost svojih umjetničkih obećanja“.

Ova je izložba, prije svega, znak pažnje posvećen jednome iz naših redova, ona je homagij našem kolegi, suradniku i mentoru – gesta troje kustosa i matične ustanove unutar koje je V. K. gotovo cijeli svoj radni vijek djelovao i čiji je identitet sustvarao. Izložba je postavljena njemu u čast i, nadamo se, bar donekle po njegovu ukusu. Ona je letimičan pregled i dio slike cjeline, bez pretenzija verifikacije i cjelovitog problemskog rastvaranja i razapinjanja. Ona je, uz mnogo toga izostavljenog, podsjećanje na neke ključne momente, pojave i autorske figure koje svoje zajedničko mjesto imaju kako u našoj novijoj povijesti umjetnosti tako i u Kusikovoj radnoj biografiji.“

„Vrijedan prilog katalogu ove izložbe čine tekstovi Ješe Denegrija, Gorana Rema i Igora Loinjaka, trojice autora iz uskoga kruga V. K.-u bliskih intelektualaca. Svatko od njih o Vlastimiru Kusiku progovara na svoj autentičan način i iz pozicije vlastitih područja stručnog interesa, ali i iz svojih osobnih iskustava suradnje, prijateljstva i susreta u zajedničkom promišljanju svijeta umjetnosti i modernističke kulture.“
(Daniel Zec)

v

ARHIVA IZLOŽBI

Arhiva - kronološki

Arhiva - abecedno