Izložbeni program: 2021.

image
Prosinac 2020. - ožujak 2021.

Slavonski biennale je žirirana izložba koja se od 1968. godina održava u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti. Predstavljajući slikarstvo, kiparstvo, grafiku i multimedijalne umjetnost, biennale je najznačajnija žirirana skupna izložba u regiji. Kroz koncepcijsku evoluciju manifestacije Slavonski biennale i uzimajući u obzir raznovrsnost medija umjetničkog djelovanja i pristupa, nastojanje je bilo markirati odmak od uloge tradicionalne smotre likovnih umjetnosti sa jasno koncipiranim ciljem povezivanja u komunikacijske sisteme suvremenosti.
image
Ožujak - lipanj 2021.

Gostujuća izložba Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj projekt je Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Bavi se stripom kao fenomenom tzv. devete umjetnosti predstavljajući povijest, razvoj i najvažnije predstavnike stripa u Hrvatskoj, s popratnim autorima stripa iz regije i svijeta. Izložba je koncipirana kroz deset tematskih cjelina koje sadrže 50 autora i autorica te ukupno 500 radova. Cilj izložbe je prezentirati strip kroz umjetničku i medijsku formu, pojasniti pitanje autorstva i suradnji te ukazati na povezanost stripa i grafičkog dizajna, ilustracije, slikarstva i fotografije.
image
Srpanj - rujan 2021.

Izložba budimskog slikara Matije Žeravića (1702-1771), autorice Zsuzsanne Korhecz Papp, muzejske savjetnice i restauratorice Gradskog muzeja Subotica, je izložba koju Muzej likovnih umjetnosti prenosi iz Gradskog muzeja Subotica, a nakon osječkog gostovanja bit će prezentirana i u Budimpešti. Dugogodišnja ugodna suradnja Muzeja likovnih umjetnosti i Gradskog muzeja Subotica ovom će izložbom biti upotpunjena i izdavanjem zajedničkog kataloga/monografije ovog slikara. Ovom je izložbom po prvi puta objedinjen opus ovoga slikara i kao takav prezentiran javnosti također po prvi puta.
image
Srpanj - rujan 2021.

Među pripadnicima mlađe generacije umjetnika i umjetnica stasalih na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu zadnjih desetak godina ističe se grupacija čiji se stvaralački izričaj veže uz – u međuvremenu vrlo disparatan i nimalo samorazumljiv - pojam apstrakcije. U postmedijalno doba sveprisustva slika, kada jedna od vodećih teorijskih paradigmi postavlja pitanje o tome što slike žele, ovi mladi umjetnici prihvaćaju izazove temeljnih određenja slike, slikovnosti i vizualnosti motivirani nasljeđem koje su ostavili pioniri apstrakcije.

image
Rujan - prosinac 2021.

Izložba je potaknuta donacijom devet slika koje je umjetnikova obitelj poklonila Muzeju likovnih umjetnosti 2018. godine. Predstavljat će Frukovo stvaralaštvo, do sada neprikazano u Osijeku, u kontekstu pluralizma ranog postmodernističkog razdoblja i post-konceptualne umjetničke prakse 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća. Umjetnikovo spajanje klasičnih slikarskih materijala s onim iz drugih sfera života i koji su u određenom smislu oblikovali likovnost modernizam poslijeratnog vremena, u Frukovom se radu manifestira kao istraživanje granica slike kao ultimativnog umjetničkog objekta
image
Rujan - prosinac 2021.

Izložba koja tradicionalno svakih pet godina predstavlja umjetničku građu koja je ušla u Muzej tijekom proteklih pet godina. Ovaj prikaz predstavlja veliki broj umjetnina koje je muzej pribavio u različitim oblicima: otkupom, darovnicom umjetnika, darovnicom obitelji ili nasljednika umjetničke ostavštine te sličnim. Na ovo izdanje Akvizicija gledamo kao rezime kustoskog tima MLU-a na što sve imamo i što još želimo, pri tome imajući na pameti budući stalni postav te očekivano proširenje muzejskog i izlagačkog prostora.
image
Peter Pjer Weisz: Putovanja… Susreti… Mostovi…
Prosinac 2021. - veljača 2022.

Izložbom će se predstaviti lik i djelo Petera Pjera Weisza, Židova odraslog u Osijeku, školovanog u Zagrebu i Parizu, onoga koji nema stalnu adresu i koji pronalazi put kući. Weiszovo slikarstvo je progresivno i kao takvo upečatljivo, lako razumljivo, blisko običnom čovjeku. Ponosan na svoju osječku mladost, izložbom će se vrednovati njegovo mjesto i značenje na osječkoj likovnoj sceni. Preko Weiszovog slikarstva upoznat ćemo se s drugim hrvatskim svremenicima poput Vatroslava Kuliša, Dalibora Jelavića i dr., u čijim su umjetnostima zastupljeni elementi apstraktnog ekspresionizma.

 

                                                                                   Hommage VK u 290x290

 

 otvaranje izložbe:

četvrtak, 13. lipnja 2019. u 19 sati

trajanje izložbe:
13. lipnja – 8. rujna 2019.

 

Izložbom Hommage V. K.-u odaje se počast u svibnju 2018. godine tragično preminulom kustosu Muzeja likovnih umjetnosti Vlastimiru Kusiku, muzejskom savjetniku, likovnom kritičaru, povjesničaru i teoretičaru umjetnosti.

Izložba Hommage V. K.-u obuhvaća djela umjetnika domaće neoavangarde i postmoderne druge polovice 20. stoljeća te djela umjetnika suvremene hrvatske i posebice osječke likovne scene od 1970-ih do danas; radove onih umjetnika s kojima je Vlastimir Kusik surađivao i koje je kao likovni kritičar i kustos pomno pratio; umjetnike koje je preferirao i prema kojima je imao posebnu vrst naklonosti, umjetnike s kojima je bio u bliskom kontaktu, koje je promovirao i afirmirao, i umjetnike koji su, na koncu, afirmirali njega.
Na izložbi, koja zauzima cjelokupni izložbeni prostor Muzeja likovnih umjetnosti, zastupljeno je ukupno 43 autora i 57 umjetničkih djela.
Na otvaranju izložbe, ukoliko to vremenski uvjeti dopuste, nastupit će osječka skupina „Die Hausers“.

O izložbi, iz Predgovora u katalogu izložbe:
„O stručnom i intelektualnom radu Vlastimira Kusika i njegovu doprinosu našoj likovnoj kritici i povijesti umjetnosti rječito govori njegova izdašna intelektualna ostavština što seže od nepreglednog niza izložbi, koje je kao kustos koncipirao, priredio te kritički argumentirao, do doslovce nekoliko stotina objavljenih tekstova – likovnih kritika, predgovora u izložbenim katalozima, stručno-znanstvenih radova, eseja, kolumni, crtica, prikaza, ogleda i rasprava. Taj pozamašni opus, „Opuscula Kusikiana“, predstavlja Vlastimira Kusika kao jednu od nemimoilaznih osobnosti naše kulture i umjetnosti, no prije svega kao pregaoca koji je, vođen svojom erudicijom, istančanim senzibilitetom i afinitetima, dao dragocjen obol tumačenju i poznavanju hrvatskog likovnog moderniteta i suvremenosti.“

„Vlastimir Kusik bio je potvrđeni prominent hrvatske likovne kritike s jakom osječkom adresom i s jakim osječkim akcentom. Kao znalac suvremene osječke likovne scene, bio je aktivni sudionik likovnog života svoje sredine. Prepoznavanju i afirmaciji danas renomiranih umjetnika, od kojih su jedni svoju osječku adresu zamijenili nekom drugom, a drugi ostali djelovati u Zavičaju, uvelike je pridonio upravo Vlastimir Kusik. A oni su, zauzvrat – kako bi to Vlastimir rekao, prisjećajući se Ota Švajcera – „potvrdili vjerodostojnost svojih umjetničkih obećanja“.

Ova je izložba, prije svega, znak pažnje posvećen jednome iz naših redova, ona je homagij našem kolegi, suradniku i mentoru – gesta troje kustosa i matične ustanove unutar koje je V. K. gotovo cijeli svoj radni vijek djelovao i čiji je identitet sustvarao. Izložba je postavljena njemu u čast i, nadamo se, bar donekle po njegovu ukusu. Ona je letimičan pregled i dio slike cjeline, bez pretenzija verifikacije i cjelovitog problemskog rastvaranja i razapinjanja. Ona je, uz mnogo toga izostavljenog, podsjećanje na neke ključne momente, pojave i autorske figure koje svoje zajedničko mjesto imaju kako u našoj novijoj povijesti umjetnosti tako i u Kusikovoj radnoj biografiji.“

„Vrijedan prilog katalogu ove izložbe čine tekstovi Ješe Denegrija, Gorana Rema i Igora Loinjaka, trojice autora iz uskoga kruga V. K.-u bliskih intelektualaca. Svatko od njih o Vlastimiru Kusiku progovara na svoj autentičan način i iz pozicije vlastitih područja stručnog interesa, ali i iz svojih osobnih iskustava suradnje, prijateljstva i susreta u zajedničkom promišljanju svijeta umjetnosti i modernističke kulture.“
(Daniel Zec)

v

ARHIVA IZLOŽBI

Arhiva - kronološki

Arhiva - abecedno